Mark Rutte op het voorjaarscongres van de VVD in Leeuwarden.
NOS Nieuws

VVD-leider Rutte: de maatschappij heeft gekke mensen nodig

VVD-leider Rutte heeft in zijn speech op het voorjaarscongres van de VVD gepleit voor een maatschappij met meer "gekke mensen" en minder "verkramping". Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn daarbij noodzakelijk en zullen nooit ter discussie staan, zei hij.

Als andere voorbeelden van verkramping noemde hij de arbeidsmarkt en dat veel ondernemers bang zijn om mensen in dienst te nemen. Ook vindt hij dat ondanks de angst voor terreurdreiging mensen moeten blijven leven zoals zij gewend zijn.

Hij vindt dat werkenden en ondernemers zich zelfstandig en onafhankelijk moeten opstellen. "We hebben gekke mensen nodig die gekke dingen doen", zei Rutte. "Die niet langs de gebaande paden gaan."

Toppers

Hij zegt zelf elke dag met die instelling naar het Torentje te gaan. "Je moet niet aan het pluche blijven plakken. Het draait uiteindelijk niet om jou maar om de klus die je doet. Je moet een tasje naast je bureau hebben staan dat je kunt oppakken als je door de zijdeur af moet."

Zijn bezoek aan het concert van De Toppers, met gouden strik en glitterbretels, was een oude wens van hem. "Ik had al paar keer gehint dat ik ook wel eens mee wilde. Dat leidde na paar jaar eindelijk tot deze uitnodiging."

Rutte zegt dat dit niets te maken heeft met een campagnestrategie rond zijn persoon, zoals door sommigen werd gesuggereerd. "Hier hebben wij geen campagnestrategie voor nodig. Wat ben ik blij dat ik niet bij een andere partij zit die dit wél nodig heeft."

Weer lijsttrekker?

Rutte haalde aan dat hij oorspronkelijk van plan was om maar vier jaar in de politiek te blijven. "Maar ik sta hier nog steeds". Na een kort moment van stilte in de zaal zei hij grappend: "Ik had nu applaus verwacht." Waarmee hij zijn partijgenoten weer aan het lachen kreeg.

Of hij zijn partij ook wil leiden naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017, wilde Rutte nog steeds niet zeggen. Dat maakt hij eind augustus bekend.

VVD-leider Rutte: maatschappij heeft meer gekke mensen nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl