Een jongetje in het shirt van Lionel Messi tijdens een demonstratie op Diadia, de Catalaanse nationale dag
NOS Voetbal

Vlaggensoap overschaduwt Spaanse bekerfinale

Wie zal zondag de meeste zenuwen voelen als de finale van de Copa del Rey op het punt van beginnen staat? Niet de sterren van Barcelona, die vorige week met de landstitel alweer de vierde prijs van het seizoen binnensleepten. Ook niet de spelers van Sevilla, voor wie alles bonus is na de derde Europa League-zege op rij.

Een persoon zal met argwaan uitkijken naar de finale: de koning.

Beledigd

"Koning Felipe IV moet erbij zijn, hij is immers de naamgever van de Copa del Rey", verklaart correspondent Edwin Winkels. "De vraag is of hij niet liever ergens anders zou zijn. Vorig jaar werd hij namelijk hartstochtelijk uitgefloten, net als het Spaanse volkslied trouwens."

Nu zullen er zelden meer anti-Spaanse sentimenten bijeengebracht zijn als vorig jaar in Camp Nou, waar FC Barcelona en Athletic Bilbao om de beker streden. Catalaanse en Baskische symbolen streden om voorrang, de Spaanse driekleur speelde een bijrol.

"Na die wedstrijd heeft de regering zelfs een klacht ingediend wegens belediging van het koningshuis. Maar dat werd natuurlijk afgewezen door de rechter."

Vlaggensoap

Ook dit jaar staat de aanloop naar de Spaanse bekerfinale, die plaatsvindt in het stadion van Atlético Madrid, in het teken van 'de vlaggensoap'. Eerder deze week verbood de Spaanse regering Catalaanse separatistische vlaggen bij de bekerfinale. Politieagenten zouden zijn geïnstrueerd om Barcelona-supporters te fouilleren om verstopte vlaggen op te sporen.

"Dat was natuurlijk een enorm domme beslissing, want daardoor gaat het nu al de hele week over de 'estalada'", vertelt Winkels. "Dat uitgerekend het besluit werd genomen door regeringsgedelegeerde Concepción Dancausa heeft nog wat olie op het vuur gegooid. De vader van Dancausa is oprichter van de Fundación Francisco Franco, een rechtse reactionaire groep die terug wil naar de tijd van dictator Franco."

Uiteindelijk besliste de Madrileense rechtbank vrijdag dat het verbod onwettig was. "Daarmee werd een groep advocaten in het gelijk gesteld, die zich beriepen op de vrijheid van meningsuiting. Ook het bestuur van FC Barcelona heeft beroep aangetekend, maar dat wordt nu niet meer behandeld."

De 'estelada' is al jaren gemeengoed bij thuiswedstrijden van FC Barcelona

UEFA strenger dan Spaanse rechter

De Spaanse rechter ziet geen probleem in het vlagvertoon, maar dat geldt niet voor de UEFA. Die legde FC Barcelona vorig jaar nog forse boetes op voor Catalaanse uitingen tijdens de Champions League-duels met Bate Borisov en Bayer Leverkusen.

Tijdens de Champions League-finale tegen Juventus in Berlijn hielden de supporters na 17 minuten en 14 seconden tienduizenden 'estalades' omhoog. Dat verwijst naar 1714, het jaar waarop Catalonië de onafhankelijkheid verloor aan Spanje. Die actie kostte de club 30.000 euro, maar het bestuur schaarde zich achter de fans.

"Sinds het afscheid van voorzitter Josep Nuñez in 2003 zijn de voorzitters van FC Barcelona altijd pro-Catalaans geweest. In Camp Nou is de 'estalada' de normaalste zaak van de wereld. Ook lopen Catalaanse supporters gewoon met die vlaggen door Madrid voor een wedstrijd. Dat heeft nog nooit problemen opgeleverd."

Barcelona wil de Copa del Rey écht winnen, zeker in het stadion van Atlético

Edwin Winkels

Je zou het bijna vergeten, maar er staat zondag ook gewoon een prijs op het spel. "Barcelona wil de beker écht winnen. Vorig jaar won de club de dubbel en de Champions League. Nu hebben ze de Europese Super Cup, de wereldtitel voor clubs en de landstitel al. Maar in de Champions League leden ze een pijnlijke nederlaag tegen Atlético. In het stadion van die rivaal willen ze echt wel winnen", meent Winkels. "En Sevilla heeft niet gefeest na de Europa League-finale. Allebei zullen ze er vol voor gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl