De Aedes Aegypti-mug, die zika verspreidt
NOS Nieuws

'Zika-uitbraak dreigt in Afrika'

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO dreigt er een zika-uitbraak in verschillende Afrikaanse landen. De variant van het virus, waarvan wetenschappers denken dat het de hersenaandoening microcefalie veroorzaakt, is nu ook vastgesteld in Kaapverdië.

Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika, adviseert de Afrikaanse landen voorbereidingen voor een uitbraak treffen. Volgens haar is het nog niet noodzakelijk om de reisadviezen voor de regio te wijzigen.

Voorlichting

Volgens de WHO moeten de Afrikaanse landen vanwege de dreiging meer doen aan voorlichting over het virus. Zwangere vrouwen moeten weten welke afwijkingen het zika-virus kan veroorzaken. Foetussen moeten strenger worden gecontroleerd op microcefalie en de auto-immuun ziekte Guillain-Barré.

De bevolking van de landen moet leren hoe een infectie kan worden voorkomen. Zika wordt verspreid door muggen. Het virus is ook overdraagbaar door seks.

In Brazilië, het centrum van de zika-epidemie, is het verband tussen microcefalie en het virus in 1384 gevallen vastgesteld. In Kaapverdië gaat het om drie vergelijkbare gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl