Rugbyteams gebruiken schapen bij training
NOS Nieuws

'Schapentackelen' op Australische privéschool onderzocht

In Australië wordt onderzoek gedaan naar dierenmishandeling op een privéschool. Op Facebook stond een video waarop te zien is dat het rugbyteam van de school schapen inzet bij de training, onder meer om beter te leren tackelen. De landbouwvereniging noemt dat "verschrikkelijk dom en onaanvaardbaar".

Op de beelden staan spelers van het eerste en tweede rugbyteam van King's School in Parramatta, niet ver van Sydney, die in een wei achter de schapen aanrennen, ze omver trekken, de dieren aan hun poten wegslepen en ze op hun rug gooien. Dit gebeurde vorige maand op een boerderij in de plaats Orange, op zo'n drie uur rijden van de school.

De coach van het schoolteam zette de beelden op Facebook, maar kort daarna werden ze weer verwijderd. Nieuwszender ABC heeft de beelden, die als schokkend kunnen worden ervaren, toch in handen.

Studenten tacklen schapen op rugbytraining

King's School is een van de oudste en meest prestigieuze privéscholen van Australië. De school heeft tientallen profspelers voortgebracht.

De directeur verdedigde het incident gisteren. Hij zei dat het een rugbyoefening was die niet zo veel verschilde van schapenscheren. Maar vandaag kwam directeur Tim Hawkes daarvan terug.

"Eerlijk gezegd was ik geschokt door het besluit om de oefening met de schapen te laten plaatsvinden", zei Hawkes. "Ongeacht of er wel of geen toezicht aanwezig was, of dat er wel of geen jongens of dieren gewond zijn geraakt, het was totaal ongepast."

Volgens Hawkes waren de twee rugbycoaches die de training leidden, vooraf gerustgesteld door de boer. Die had gezegd dat het veilig was en dat ook hij de boel in de gaten zou houden.

Dit gedrag kan leiden tot hetzelfde gedrag naar mensen toe.

Hoofd dierenwelzijnsorganisatie RSPCA

De voorzitter van de plaatselijke landbouwvereniging zei dat de scholieren wel degelijk gewond hadden kunnen raken. "Een volwassen ram kan meer dan 100 kilo wegen. Voor de veiligheid van schapenscheerders worden ze vaak verdoofd als ze geschoren worden. Dus om schapen rond te laten rennen met een heleboel schooljongens is wel heel erg dom."

Hij is blij dat ook de schapen geen blijvende verwondingen hebben opgelopen. "De dieren waren duidelijk wel gestrest, dus laat dit een les zijn voor iedereen die hierbij betrokken was."

Het hoofd van de dierenwelzijnsorganisatie RSPCA in Nieuw-Zuid Wales, die het onderzoek leidt, noemt de rugbytraining "gruwelijk". "Dit gedrag kan leiden tot hetzelfde gedrag naar mensen toe. Wij veroordelen geweld in het algemeen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl