NOS Nieuws

'Gemeenten bouwen te weinig vrije huurhuizen'

Gemeenten zetten veel te weinig in op de bouw van huurwoningen in de vrije sector, terwijl daar een steeds grotere vraag naar is. Dat concludeert onderzoeksbureau Stec Groep na een onderzoek onder 105 gemeenten. Minister Blok vindt juist dat dit aantal sterk moet groeien in verband met de doorstroming op de woningmarkt.

Slechts een op de tien gemeenten reserveert grond voor nieuwe huurwoningen in de vrije sector. Hieronder vallen woningen met een huur van meer dan 711 euro per maand. De 105 gemeenten verwachten de komende vijf jaar maximaal 21.000 van deze woningen te bouwen, terwijl ze verwachten dat er 40.000 nodig zijn.

Geen alternatief

Mensen met flexibele contracten en middeninkomens die uit sociale huurwoningen komen, zijn vaak niet in staat om direct een woning te kopen. Voor hen zijn huurwoningen in de vrije sector dan het enige alternatief.

Voor gemeenten is het uitgeven van grond voor huurwoningen minder aantrekkelijk dan voor koopwoningen, omdat dat minder opbrengt.

Niet alle gemeenten laten de vrije huursector liggen. De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben wel een gericht beleid. Zij eisen bijvoorbeeld van ontwikkelaars die koopwoningen gaan bouwen, dat er ook vrije sector huurwoningen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl