Het team van scheidsrechter Björn Kuipers in training voor het EK
NOS Voetbal

Kuipers droomt van EK-finale in Parijs

Hoewel bondscoach Danny Blind en zijn spelers het EK voetbal komende zomer vanaf de zijlijn moeten volgen, is er wel degelijk een kans dat de finale op 10 juli in Parijs een Nederlands tintje krijgt. Met scheidsrechter Björn Kuipers en zijn secondanten brengt Nederland op de Franse velden een team op de been dat tot de favorieten in hun discipline wordt gerekend.

Alsof het Nederlands elftal werd uitgezwaaid. Zoveel pers was er uitgerukt voor het mediamoment met de Nederlandse arbitrage. Kuipers moet zich gevoeld hebben als een internationale wereldster. Cameraploegen moesten in de wacht om te kunnen spreken met de man die wél naar het EK gaat. Aan aandacht dus geen gebrek.

'Met Oranje leeft het toernooi vele malen meer'

"Ik vind het wel weer mooi dat er zoveel aandacht is, doet me denken aan het persmoment voor het WK 2014. Dit is altijd leuk", aldus een opgewekte Kuipers. Alhoewel, als Nederlander baalt hij ook wel van de afwezigheid van de ploeg van Blind.

"Natuurlijk is het bijzonder jammer dat Nederland niet meedoet. Dan leeft het toernooi vele malen meer. Maar voor ons is het een fantastische uitdaging", vertelt Kuipers. Op 6 juni reist hij met zijn assistenten Sander van Roekel, Erwin Zeinstra, Pol van Boekel en Richard Liesveld af naar Parijs.

Het is niet de eerste keer dat Kuipers en zijn mannen actief zijn op het hoogste niveau. Sinds het EK 2012 zit de carrière van de scheidsrechter in de lift. "We hebben sinds dat jaar fantastische seizoenen gedraaid."

Kuipers somt op: "Het jaar 2013 was top met de Europa League-finale en die van de Confederations Cup. Het seizoen daarop floten we de Champions League-finale en drie fantastische wedstrijden op het WK. Vorig jaar was een tussenjaar, zonder groot toernooi. En dit jaar draaien we weer een prima seizoen, met onder meer de halve finale van de Europa League vorige week."

Team Kuipers, met v.l.n.r.: Pol van Boekel, Sander van Roekel, Björn Kuipers, Erwin Zeinstra en Richard Liesveld

De scheidsrechter heeft het over 2015. Volgens hem een tussenjaar. Een jaar waarin Kuipers ook onder vuur kwam te liggen, nadat hij in de achtste finales van de Champions League Zlatan Ibrahimovic met rood van het veld afstuurde. Die beslissing leidde tot veel discussie. Volgens veel analisten zou Kuipers de spanning van het bewuste duel, Chelsea-PSG, niet goed hebben aangevoeld en de overtreding van Zlatan te zwaar hebben bestraft.

'EK-finale fluiten is een droom'

"Die rode kaart was het probleem niet, de wedstrijd zelf wel. We hebben dat als team niet goed gedaan", erkent Kuipers. De 43-jarige Oldenzaler kreeg veel kritiek te verduren, maar ging stoïcijns verder. "Je moet mentaal sterk zijn om zoiets te kunnen plaatsen. Lukt dat niet, dan ben je niet geschikt voor het vak."

Elk nadeel heb z'n voordeel, ook voor Björn Kuipers. Stel dat Oranje wel zou hebben meegedaan aan het EK en de finale zou hebben bereikt, dan zou Kuipers die niet kunnen fluiten. Dat is nu niet aan de orde. "De EK-finale fluiten is een droom voor mij, zoals de afgelopen jaren al veel dromen zijn uitgekomen. Wij willen zo ver mogelijk komen dit EK", besluit Kuipers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl