Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP
NOS Nieuws

Politiebond ACP niet verrast over kritiek op recherche

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP herkent veel van de problemen die aangestipt worden in het kritische rapport over het functioneren van de recherche. In het rapport staat onder meer dat er te weinig vakmanschap is en dat rechercheurs te weinig aangesproken worden op fouten.

"Je ziet dat wanneer iemand aangesproken wordt op zijn gedrag, er al snel naar anderen wordt gewezen", vertelt Van de Kamp. "En daarmee is de kous af."

De onderzoekers schrijven in het rapport dat de 'familiecultuur' van de politie daaraan bijdraagt. Dat klopt volgens Van de Kamp. "Collegialiteit is belangrijk, maar dat leidt ook tot twijfelen over elkaar aanspreken."

Volgens de voorzitter van de politiebond geldt die houding voor de gehele organisatie van de politie. "Ook in de top heerst die cultuur en juist daar moet men het goede voorbeeld stellen."

Kritiek op vakbonden

In het rapport is ook kritiek op de politievakbonden. Zo is de recherche nauwelijks vertegenwoordigd in de besturen en zouden de bonden vernieuwingen in de weg staan.

Van de Kamp is het daar niet mee eens. "Wij hebben met de cao-onderhandelingen herhaaldelijk geprobeerd om bepaalde bezuinigingen terug te draaien. Daarnaast hameren wij al jaren op investeren in cybercrime."

Volgens de voorzitter van de ACP zijn daar ook voldoende mogelijkheden voor gegeven. "Maar de strategische top blijft achter. Ze reageren nauwelijks of laat op onze aanbevelingen."

Politievakbond ANPV vindt dat de politiek moet ingrijpen. "De bezuinigingen slaan door", zegt voorzitter Geert Priem. "Premier Rutte zegt dat de politie belangrijk is, maar wij merken daar niks van. De winkel gaat gewoon door, dus je moet nu echt investeren in opleiding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl