Oranje op drempel van Rio na zege op Italië

De Nederlandse volleybalsters hebben een klinkende 3-0 overwinning geboekt op Italië, dat bij het OKT in Japan nog ongeslagen was. Het met veel zelfvertrouwen spelende Oranje zegevierde met 25-21, 25-21 en 25-14.

Het begin van Oranje was wat weifelend, maar halverwege de eerste set namen de vrouwen het heft in handen. De servicedruk werd opgevoerd, het blok van Yvon Beliën en Anne Buijs hing goed en ook aanvallend liet Beliën zich, net als Lonneke Sloëtjes, zien. Oranje won de set met 25-21.

En dat scenario voltrok zich ook in de tweede set. Italië knakte door de 2-0 achterstand, waardoor Nederland in de derde set nog nauwelijks tegenstand had. Er werd al snel een groot gat geslagen en dat bleef tot het eind intact.

Nederland aan kop

De overwinning brengt Nederland, dat in de groep van acht bij de beste drie landen moet zien te eindigen om naar de Olympische Spelen te mogen afreizen, naast Italië en Zuid-Korea aan de kop met twaalf punten. Als bij die topdrie een Aziatische ploeg staat, is een plek bij de eerste vier zelfs al voldoende.

Oranje speelt in Tokio nog tegen Peru (zaterdag) en gastland Japan (zondag) en heeft aan één punt genoeg voor de trip naar Rio de Janeiro. Dat betekent dat een 3-2 nederlaag al volstaat.