De Koningsdam in Rotterdam
NOS Nieuws

Champagne en bijgeloof bij doop van megacruiseschip

Een champagnefles en een flinke zwaai tegen de boeg van een schip. Dat zijn de ingrediënten voor een succesvolle scheepsdoop, tenminste, als de fles kapot wil gaan.

Koningin Máxima mag vandaag in Rotterdam het grote cruiseschip van de Holland America Line dopen en daarbij wordt niets aan het toeval overgelaten.

De koningin krijgt bij de doop hulp van een speciale hefboom. Ze hoeft alleen maar op een knop te drukken en de champagnefles wordt met een krachtige zwaai tegen het schip kapotgeslagen.

"Met die hefboom weten we honderd procent zeker dat het lukt", vertelt Keep Scherpenisse, walkapitein van Cruise Terminal Rotterdam. "Ik garandeer dat die fles stuk gaat", lacht Scherpenisse.

Zelf gelooft Scherpenisse niet zo in rampspoed als de scheepsdoop misgaat. "Ik ben daar te nuchter voor, maar ik heb wel bij schepen gestaan waarbij het drie keer over moest voordat de champagnefles kapot was." Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er dun plaatstaal is gebruikt op de boeg, waardoor de fles stuitert.

Prinses Beatrix

Als het toch misgaat, dan is koningin Máxima in goed gezelschap. Prinses Beatrix heeft ook een mislukte scheepsdoop op haar naam staan. In 2010 doopte Beatrix de sleephopperzuiger Willem van Oranje, maar de fles viel na het raken van de boeg op de grond en spatte daar uiteen.

Een van de bekendste voorbeelden waarbij het misging, is de Costa Concordia. Op amateurbeelden van de scheepsdoop is te zien hoe de fles in juli 2006 tegen de boeg stuitert en heel blijft. Bijna zes jaar later kapseisde het cruiseschip voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio.

Niet alleen het plaatstaal van het schip is verantwoordelijk voor een wel of niet geslaagde doop. Soms wil de fles gewoon echt niet, hoe hard het ook wordt geprobeerd, blijkt uit het onderstaande filmpje.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl