Tsai Ing-wen
NOS Nieuws

Nieuwe president Taiwan: soevereiniteit bewaken

Taiwan heeft voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke president. Het is Tsai Ing-wen, die in januari met de Democratisch Progressieve Partij de verkiezingen won. Tsai volgt Ma Ying-jeou op. Hij leidde Taiwan sinds 2008 en werd bij de verkiezingen afgestraft voor zijn pro-Chinese koers.

Tsai wil in tegenstelling tot Ma afstand nemen van China. In haar met spanning verwachte eerste toespraak als president zei ze dat Taiwan "een verantwoordelijke rol" zal spelen in het onderhouden van de relatie met China. Ook zei ze dat ze zal waken over de soevereiniteit van Taiwan.

Argusogen

China kijkt met argusogen naar Tsai en haar partij. De nieuwe president verzet zich onder meer tegen het Een-Chinabeleid van Peking, dat ervan uitgaat dat er maar één China is en dat Taiwan daarbij hoort.

China ziet Taiwan, dat officieel Republiek China heet, als een afvallige provincie. De Chinese staatskrant Global Times had als kop boven het artikel over de verkiezingen: "Tsai zal Taiwan in een onzekere periode brengen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl