NOS Nieuws

17-jarigen pakken liever de auto dan de brommer

Ruim 8 procent van de 17-jarigen heeft tegenwoordig een rijbewijs. Dat is het hoogste percentage sinds 2011, het jaar waarin het mogelijk werd voor jongeren van 17 om hun rijbewijs te halen.

Tegelijk is het aantal 17-jarigen dat een bromfietsrijbewijs bezit en geen autorijbewijs heeft, licht gedaald. In 2014 had 11 procent zo'n bewijs, nu is dat 9,6 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor een brommerrijbewijs kunnen jongeren al vanaf hun zestiende een examen afleggen. Bij een autorijbewijs krijg je echter automatisch een brommerrijbewijs erbij.

Rijden vanaf je zeventiende

In 2011 startte het project '2toDrive', waarbij jongeren al mogen beginnen met hun rijlessen wanneer ze 16,5 jaar zijn. Afrijden mag vanaf de zeventiende verjaardag, maar dan mogen de geslaagden alleen onder de begeleiding en coaching van een ervaren chauffeur de weg op. Zodra ze 18 zijn, mogen ze zelfstandig gaan rijden.

In 2015 is besloten om deze regeling definitief in te voeren.

Jong en vroeg worden de nieuwe chauffeurs op de gevaren gewezen

Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bleek dat jongeren met het bijzondere, 'vroege' rijbewijs 26 procent minder vaak bij een ongeluk zijn betrokken dan jongeren die niet aan de proef deelnamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl