Familieleden van passagiers van de rampvlucht worden naar een bijeenkomst op de luchthaven van Caïro gebracht
NOS Nieuws

Crash EgyptAir: dit is wat we weten

Vannacht verdween vlucht MS804 van EgyptAir boven de Middellandse Zee van de radar. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend, maar inmiddels zouden er wel delen van het wrak zijn gevonden. Een overzicht van wat we tot nu toe weten.

Parijs-Caïro

Vlucht MS804 vertrok woensdagavond om 23.09 uur vanaf de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Na circa 4 uur en 20 minuten had de Airbus A320 moeten landen op de internationale luchthaven van Caïro, maar daar kwam het toestel nooit aan. Aan boord waren 56 passagiers en tien bemanningsleden.

De Griekse luchtvaartautoriteit heeft een tijdlijn gepubliceerd van het contact met vlucht MS804. Daaruit blijkt dat ze om 01.48 uur Nederlandse tijd voor het laatst met de bemanning spraken. "De piloot was opgewekt en bedankte ons in het Grieks", staat in de verklaring.

Geen contact meer

39 minuten later probeerde een Griekse luchtverkeersleider in Athene nogmaals contact te maken met de EgyptAir-vlucht, om de communicatie over te dragen aan de Egyptenaren. Het toestel stond namelijk op het punt het Egyptische luchtruim binnen te vliegen.

De Grieken kregen de piloot niet te pakken. Om 02.29 uur verdween vlucht MS804 van de radar. Een kwartier later werd een grote zoekoperatie opgestart.

'Er wordt met man en macht gezocht op Middellandse Zee'

De zoekactie leek aan het begin van de avond de eerste belangrijke resultaten op te leveren: het wrak van het toestel werd gevonden, zei de vice-president van EgyptAir tegen CNN. Hij zei ook dat het toestel geen noodsignaal heeft uitgezonden en dat het technisch gezien helemaal in orde was.

In de Middellandse Zee ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos zijn onderdelen van de rampvlucht gevonden, bevestigde EgyptAir.

Maar later op de avond ontkende de Griekse luchtvaartautoriteit dat de gevonden resten van het EgyptAir-toestel afkomstig zijn. Sterker, de spullen komen überhaupt niet van een vliegtuig.

Ongeluk of aanslag?

Onderwijl neemt het vermoeden van kwade opzet alleen maar toe. De Egyptische minister van Luchtvaart zei dat kans dat het vliegtuig door een terroristische actie neerstortte groter is dan dat een technische storing de oorzaak was.

Ook het vreemde vliegpatroon tijdens de laatste momenten dat het vliegtuig nog op de radar te zien was, wijst volgens experts in de richting van een (bom-)aanslag.

EgyptAir zelf wijst alle speculaties van de hand en zegt dat de oorzaak van de crash nog onduidelijk is.

De Fransen hebben onderzoekers naar Caïro gestuurd om te helpen met het achterhalen van de oorzaak, omdat de Airbus in hun land is gemaakt. Ook de vliegtuigbouwer zelf heeft een technicus naar de Egyptische hoofdstad gezonden.

Op de Middellandse Zee gaat de zoekactie intussen gewoon door. De Egyptenaren en Grieken krijgen daarbij hulp van onder anderen de Amerikanen en Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl