NOS Nieuws

Wageningse studenten willen niet in de avond naar college

Verreweg de meeste studenten volgen normaal colleges tussen 08:00 uur en 18:00 uur. Dat is al jaren zo, maar de raad van bestuur van de Wageningen Universiteit heeft anders besloten: komend jaar begint een proef waarbij studenten ook 's avonds les krijgen. En daar zijn veel studenten niet blij mee.

De studenten hebben zich verenigd in de protestgroep Nieuwe Universiteit Wageningen. "Wij geloven dat de plannen niet goed zijn voor het studentenleven: Wageningen is klein en het verenigingsleven is heel belangrijk", zegt student Aart-Jan van de Glind. "Daarnaast sporten veel studenten 's avonds."

Leenstelsel

Ook de invoering van het leenstelsel, waarbij de basisbeurs is afgeschaft, heeft invloed, zegt hij. "Daardoor is geld verdienen naast je studie belangrijker geworden." Volgens hem doen veel studenten dat in de avonduren.

De studenten protesteren ook tegen de in hun ogen alsmaar uitdijende universiteit. "We zien dat er de laatste jaren is ingezet op groei, groei en nog eens groei. Maar het budget dat uit Den Haag komt is gelimiteerd."

Als je ziet hoeveel de universiteit uitgeeft aan promotie, dan vragen wij ons af: is dit de weg die je moet inslaan.

Aart-Jan van de Glind, student

De universiteit neemt te veel studenten aan voor het budget dat de organisatie ontvangt, stelt Van de Glind, waardoor maatregelen als avondcolleges onvermijdbaar zijn. De studenten vinden het oneerlijk dat zij de dupe zijn van dat beleid. "De groei is de afgelopen jaren rond de 10 procent geweest."

Voor die groei is veel promotie nodig, zegt Van de Glind. "Als je ziet hoeveel de universiteit daaraan uitgeeft, dan vragen wij ons af: is dit de weg die je moet inslaan. We zien liever dat de universiteit meer investeert in onderwijsfaciliteiten."

De universiteit erkent dat er een capaciteitsprobleem is en dat de gebouwen te klein zijn voor het aantal studenten, dat sinds 2007 is verdubbeld. Om de groei aan te kunnen, onderzoekt de universiteit hoe de ruimtes beter benut kunnen worden door onder meer efficiënter te roosteren en meer digitaal les te geven. Ook de avondlessen behoren tot de mogelijkheden.

Volgens de universiteit is vooraf contact geweest met docenten en studenten over de plannen. "Dus ze zijn wel degelijk geraadpleegd", zegt een woordvoerder van het bestuur.

Later vandaag voeren de studenten actie tegen de plannen van het bestuur. Rond 12.00 uur beginnen ze met een protest voor het bestuursgebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl