Extra controle op veiligheid biologische medicijnen
De controle op de veiligheid van biologische geneesmiddelen en goedkopere nagemaakte varianten wordt vergroot. Minister Schippers wil een nationaal systeem om de bijwerkingen van biologische geneesmiddelen goed in de gaten te houden.
Biologische geneesmiddelen zijn in tegenstelling tot chemische middelen gemaakt uit levend materiaal zoals bacteriën, schimmels of levende cellen van dieren of planten. De afgelopen jaren is de productie ervan sterk in opkomst. Biologische medicijnen blijken goed te helpen tegen bepaalde ziekten, zoals reuma, chronische darmontstekingen en de huidziekte psoriasis.
Alleenrecht
Er kleven wel risico's aan het gebruik. Zo is er een verhoogd risico op infectie en overgevoeligheid en zijn de bijwerkingen op de langere termijn niet altijd bekend. Daarnaast zullen de komende jaren steeds meer nagemaakte varianten op de markt komen, zogenoemde biosimilars. Het alleenrecht van een fabrikant om biologische medicijnen te maken - het octrooi - vervalt namelijk na een aantal jaren en dan mogen andere medicijnmakers er ook mee aan de slag.
Deze nagemaakte medicijnen zijn vaak goedkoper en dat is goed voor de patiënt, vindt minister Schippers. "Maar we moeten goed in de gaten houden hoe deze middelen het doen bij grote groepen mensen." De nagemaakte biosimilars zijn nooit precies hetzelfde als een biologisch medicijn, omdat daarvan geen exacte kopie te maken is. Van chemische medicijnen kan dat wel.
Schippers geeft drie ton subsidie aan het bijwerkingencentrum Lareb dat zich bezighoudt met bijwerkingen. Dat centrum gaat patiënten volgen die via een ziekenhuis biologische geneesmiddelen krijgen.