Marietje Schaake (D66)
NOS Nieuws

'Nieuw punt in verwijderingsproces EU-Turkije'

Europarlementariër Marietje Schaake maakt zich grote zorgen over de verslechterende relatie tussen de Europese Unie en Turkije. In het NOS-programma Met Het Oog Op Morgen zei Schaake, die deze week met de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement in Turkije was, dat door de vervolging van journalisten en het schenden van mensenrechten een nieuw punt is bereikt in de "zorgwekkende trend" van verwijdering.

Volgens Schaake beweegt Turkije zich op het gebied van de rechtsstaat en het naleven van mensenrechten al langer af van de EU. "Dat staat buiten kijf", zei ze. "Maar je merkt dat het nu op een nieuw punt is gekomen." Schaake refereerde onder meer aan plannen om de immuniteit van Turkse parlementariërs op te heffen. Dat zou volgens haar vooral leden van de Koerdische HDP treffen, die oppositie voert tegen president Erdogan.

Hoofdredacteur

Schaake was met de commissie drie dagen in Turkije. De Europarlementariërs spraken er met vertegenwoordigers van de regerende AK-partij en met Can Dündar, de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Hij werd twee weken geleden veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel, omdat hij staatsgeheimen openbaar zou hebben gemaakt.

Schaake zei dat Dündar een relatief montere indruk maakte "voor iemand die in Turkije niet veilig is". De commissie besprak ook de kwestie-Ebru Umar, persvrijheid in het algemeen en de deal over de opvang van vluchtelingen tussen de EU en Turkije.

Nieuwe leider

De komende dag vergadert de AK-partij van president Erdogan over de vraag wie de nieuwe partijleider en premier van Turkije moet worden. Die posten zijn vacant sinds Ahmet Davutoglu begin mei zijn vertrek aankondigde. Schaake vreest dat Erdogan nog meer macht naar zich toetrekt. "Als dat gebeurt, heeft dat direct invloed op de toch al gespannen relatie met de EU", aldus het D66-lid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl