Postbodes op de Amsterdamse grachten in 1992
NOS Nieuws

Halvering brievenbussen zoveelste versobering post Nederland

De komende jaren verdwijnen 10.000 van de 19.000 brievenbussen in Nederland. Het zal liefhebbers van de ouderwetse posterijen zwaar te moede zijn.

De maatregel is de zoveelste versobering die PostNL noodgedwongen doorvoert om de postbezorging betaalbaar te houden. Ook vorig jaar nam het aantal verstuurde brieven namelijk af: met 11 procent naar gemiddeld 10 miljoen stuks per dag.

Bovendien kreeg het bedrijf door de liberalisering van de postmarkt stevige concurrentie. Waar voorheen alleen de postbode van de PTT langs de deuren ging, kan je daar tegenwoordig ook bezorgers van Sandd, DHL, UPS en FedEx aantreffen.

Postzegels

Om die omzetdaling en de toegenomen concurrentie op te vangen is de prijs van een postzegel de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. In 2006 kostte een zegel nog 39 cent, dit jaar is dat 73 cent. Sinds 2011 gaan de prijzen elk jaar omhoog. Minister Kamp vindt dat overigens niet erg.

Daarnaast zien de zegels er anders uit dan vroeger: de geldwaarde staat er al enige tijd niet meer op. Plakkers moeten het doen met een 1 of een 2.

Geen post na weekend

Zo'n 2,5 jaar geleden stopte PostNL ook al met de bezorging op maandag. Doordat er weinig post werd verstuurd in het weekend (2 procent van het totaal) was de bezorging relatief duur.

In oktober 2011 ging het allerlaatste zelfstandige postkantoor (Neude, Utrecht) dicht. De postkantoren zijn vervangen voor servicepunten in andere winkels, zoals supermarkten en tabakszaken. Het zijn er nog 2300.

En de postbezorgers dan? Die moeten straks niet alleen de post rondbrengen, maar ook fungeren als wijkverkenner. Ze kunnen tijdens hun dagelijkse ronde de toestand op straat als geen ander in de gaten houden, zegt PostNL.

  • ANP
    Postbezorging in de regio Delft
  • ANP
    Een medewerker van het monumentale postkantoor Neude in Utrecht in gesprek met een klant. Een dag later ging het postkantoor dicht (27 oktober 2011)
  • ANP
    In 2008 kregen de postkantoren nog een nieuwe styling, zoals hier in Heemstede
  • ANP
    De koning met het eerste exemplaar van zijn koningszegel in november 2013. Bij de nieuwe postzegels staat de geldwaarde van de zegel er niet meer op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl