Onder meer de toiletten zijn vernield
NOS Nieuws

Vandalen filmen slooptocht door oude dierenpark Emmen

De vandalen die afgelopen weekend hebben huisgehouden in het oude Dierenpark Emmen hebben hun slooptocht gefilmd. Het filmpje is in handen van RTV Drenthe. Te zien is hoe een groep jongeren vernielingen aanricht in het park. Zo gooien ze een brandblusser door het glas van een deur.

Er zijn tientallen tips, foto's en filmpjes binnengekomen bij de politie in Emmen. Het onderzoek naar de vernielingen is in volle gang. Er is nog niemand aangehouden.

De schade loopt in de tonnen. "Dit is onbegrijpelijk, alles is vernield", zegt wethouder Jisse Otter. Het terrein ligt bezaaid met scherven. Zelfs het veiligheidsglas bij het oude berenverblijf is gesloopt. "Het zijn volwassenen of jongvolwassenen geweest, kinderen van 8 of 9 jaar krijgen dit niet voor elkaar. Ik schat in dat hier wel vier of vijf mensen uren bezig zijn geweest met vernielen."

Nieuwe bestemming

De oude dierentuin heeft sinds het vertrek van de dieren, een paar maanden geleden, voor een deel al een nieuwe bestemming gekregen. Kunstenaar Ingo Leth heeft zijn intrek genomen in twee gebouwen. Een deel van zijn schilderijen had hij al overgebracht. Ook die zijn vernield. De schade is meer dan 10.000 euro, maar het gaat de kunstenaar naar eigen zeggen niet om geld.

Drie van zijn kunstwerken zijn niet meer op te knappen. "Ik heb hier drie maanden aan gewerkt. Dit kan ik niet meer herstellen, dit kan ik gewoon weggooien. Ik krijg hier een brok van in de keel", vertelt een geëmotioneerde Leth.

Extra beveiliging

Wethouder Otter belooft extra veiligheidsmaatregelen. "De hondenbrigade komt er 's nachts in en we kijken even hoe we versneld wat veiligheidsmaatregelen in het park gaan brengen. Dat gingen we sowieso wel doen, maar dat moeten we nu misschien naar voren halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl