Tom Dumoulin
NOS Wielrennen

Dumoulin baalt, maar kijkt terug op speciale Giro

Er zat niets anders op dan in de remmen te knijpen. "Het ging gewoon niet meer", reageert Tom Dumoulin bij NOS Langs de Lijn. De Nederlander van Giant-Alpecin, die in de eerste week van de Giro nog zes dagen de roze trui droeg, stapte in de elfde etappe definitief af.

"Gisteren was het al vervelend en pijnlijk. Ik heb toch maar doorgezet tot de finish." Eigenlijk wist Dumoulin vanochtend al dat het een moeilijk verhaal was. "Ik heb het tegen beter weten in toch maar geprobeerd. Maar op een gegeven moment houdt het op. Dan is het beter om te stoppen dan door te blijven sukkelen."

Geen onderbroek

"Wat het is? Een ontsteking. Het is de vraag hoe snel het herstelt. Ik ga nu eerst een paar dagen helemaal niets doen. Ja, blijven smeren en hopen dat het dan goed is. We gaan het van dag tot dag bekijken wanneer ik weer kan fietsen."

"Of ik geen onderbroek draag? Nee inderdaad. Maar laten we verder maar niet in detail treden."

Klimtijdrit was nog een doel

Verhalen dat dit op voorhand al het plan was, om vroeg de Giro te verlaten met Rio in het achterhoofd, kunnen voorgoed naar het rijk der fabelen verbannen worden. "Ik had nog een doel gemaakt van die klimtijdrit (zondag, red.). En ik hoopte nu dat ik nog dagen kon uitkiezen voor een etappeoverwinning. Maar dat zit er niet meer in. Nu eerst maar naar huis. En even balen."

En nu?

"We hadden de planning nog niet volledig klaar. Er was een optie om een hoogtestage en de Ronde van Polen te doen en er lag een optie, maar die was zeer onwaarschijnlijk, om naar de Tour te gaan. Maar hoe dat nu is weet ik niet. Het ligt wel meer open dan dat het eerst was. De Tour zou wel weer een optie kunnen zijn. Maar het is veel te vroeg om daar iets over te zeggen."

Dumoulin noemt nog een extra mogelijkheid. "Misschien dat we voor de hoogtestage en de Ronde van Polen nog een extra wedstrijd plakken. Wanneer we de knoop doorhakken? Ik ben nét afgestapt. Ik heb eigenlijk nog niet vooruitgekeken."

De Tour zou wel weer een optie kunnen zijn.

Dumoulin tegen Langs de Lijn
  • ANP
    Tom Dumoulin tijdens de ploegenpresentatie van Alpecin voor de Giro
  • ANP
    Tom Dumoulin
  • ANP
    Koning Willem-Alexander met Tom Dumoulin
  • ANP
    Tom Dumoulin in de roze trui
  • ANSA - PERI / DI MEO / ZENNARO
    Het peloton met Tom Dumoulin in de roze trui

"Apeldoorn? Dat gaat me nog lang bijblijven"

Vooruitkijken doet hij liever nog niet. "Of ik al wel kan terugkijken? Nu ben ik vooral nog teleurgesteld. Maar de eerste week was natuurlijk geweldig. Apeldoorn... zoiets ga ik misschien nooit meer meemaken. De hele week daarna in het roze, ook in Italië. Dat is ontzettend speciaal. Dat gaat me nog heel lang bijblijven. En ik kan over een paar dagen terugkijken op een hele mooie Giro. Maar ik had 'm liever tot het einde toe volbracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl