NOS NieuwsAangepast

OM: Poch loog, blijkt uit logboeken

De Argentijnse Transavia-piloot Julio Poch heeft gelogen over het feit dat hij tijdens de Argentijnse dictatuur alleen straaljagers vloog en dat hij dus geen dodenvluchten kon hebben gevlogen.

Volgens het Nederlands Openbaar Ministerie blijkt uit logboeken die zijn gevonden in zijn woning, dat hij wel degelijk andere vliegtuigen heeft bestuurd.

De rechtbank in Den Haag hoorde Nederlandse getuigen in het proces tegen de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch.

Dodenvluchten

Poch wordt ervan verdacht in de jaren 70 en 80 in Argentinië zogenoemde dodenvluchten te hebben uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van de militaire junta in het Zuid-Amerikaanse land boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Er werden acht oud-collega's van Poch gehoord, die tot zijn arrestatie in 2009 piloot was bij Transavia. Van de acht piloten zullen er waarschijnlijk vier voor Poch pleiten; de vier anderen pleiten tegen hem.

Vragenlijst

De rechter-commissaris hoorde de getuigen aan de hand van een vragenlijst die was opgesteld door de Argentijnse justitie. Nederland voldeed daarmee aan een Argentijns rechtsbijstandsverzoek. De zitting werd achter gesloten deuren gehouden.

Poch werd eind december op borgtocht vrijgelaten. Hij zat sinds april in een cel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, nadat hij door Spanje was uitgeleverd.

In oktober verklaarde een Argentijnse rechtbank de aanklacht tegen Poch nietig, omdat er niet genoeg bewijs tegen hem was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl