FC Twente tijdens de huldiging in 2010
NOS Voetbal

Twente: van Champions League tot Jupiler League in zes jaar tijd

De bomen groeiden tot in de hemel begin dit decennium bij FC Twente. Het kon niet op in Enschede, waar de plaatselijke trots zich ontpopte tot uitdager van de drie topclubs. De financiële mogelijkheden waren groot onder leiding van Joop Munsterman, de ogenschijnlijk aimabele voorzitter die met de club in 2010 voor het eerst landskampioen werd.

Twente wilde zich na het unieke landskampioenschap in 2010 onder Munsterman definitief in de top vestigen, maar dat bleek niet mogelijk zonder financieel grote risico's te nemen. De kampioen van 2010 speelt daardoor zes jaar later in de Jupiler League.

Trainer Michel Preud'homme (r) en speler Wout Brama op een CL-persconferentie

Champions League

De titel van 2010 leidde tot de enige deelname aan de Champions League, waar Twente met zes punten derde werd in de groep achter winnaar Tottenham Hotspur en Internazionale. Werder Bremen eindigde met vijf punten als laatste.

De ploeg bereikte vervolgens in de Europa League wel de kwartfinales, maar daarin was Villarreal te sterk. Behalve de finaleplaats van 1975 haalde de club tweemaal de halve finale van Europa's tweede clubtoernooi. In 1973 was Borussia Mönchengladbach te sterk, in 1978 volgde een nederlaag tegen Anderlecht.

Steve McClaren (l), Jan van Halst (m) en Joop Munsterman (r) met de schaal

Prijzen

In 1977 won FC Twente de eerste prijs uit de historie door in de KNVB-bekerfinale met 3-0 te winnen van PEC Zwolle.

Het vullen van de prijzenkast lukte pas echt na de millenniumwisseling, met in 2001 opnieuw de beker (0-0 en winst na strafschoppen op PSV), in 2010 op de laatste speeldag de landstitel en een jaar later de derde beker (3-2 tegen Ajax).

In 2008, 2009 en 2011 eindigde Twente als tweede in de eredivisie. De titel van 2010 onder trainer Steve McClaren met spelers als Bryan Ruiz en Blaise Nkufo was de kroon op het werk van de vereniging die hoopte de vierde topclub van Nederland te worden.

Prijzenkast FC Twente

PrijsJaartallen
Landskampioen1x (2010)
KNVB-beker3x (1977, 2001, 2011)
Johan Cruijff Schaal2x (2010, 2011)

Fusie

FC Twente ontstond in 1965 na een fusie tussen eerstedivisieclub Enschedese Boys en Sportclub Enschede, eredivisieclub en landskampioen in 1926.

De fusieclub klom in de jaren zeventig op naar de top van de eredivisie met spelers als Epi Drost, Theo Pahlplatz, Eddy Achterberg, Piet Schrijvers en René en Willy van de Kerkhof. De ploeg eindigde acht keer op rij in de top vijf en werd in 1974 tweede.

Een jaar later haalde de club de finale van de UEFA Cup, die in twee duels werd verloren van Borussia Mönchengladbach. Uit speelde Twente nog 0-0, maar in het eigen Diekman-stadion werd het 5-1 voor de Duitsers.

Ruim veertig jaar na dat Europese succes beleeft FC Twente het dieptepunt in de clubhistorie: volgend seizoen moet de club op bezoek bij kleine clubs en wekelijks aantreden voor enkele honderden of duizenden toeschouwers.

Sportclub Enschede in 1958

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl