Michael van Praag gaf tijdens de vergadering te kennen zich verkiesbaar te willen stellen
NOS Voetbal

Van Praag: verkiezingen UEFA zijn vergelijkbaar met Eurovisiesongfestival

Tijdens de buitengewone vergadering van de UEFA, woensdag in Basel, gaf Michael van Praag als enige meteen te kennen mee te willen doen aan de verkiezing voor het voorzitterschap van de UEFA. Hoewel de huidige KNVB-voorzitter als een grote kanshebber geldt, bereikte het UEFA-bestuur geen overeenstemming over het naar voren schuiven van één enkele kandidaat.

"Ik heb uitgelegd waarom ik het voorzitterschap op me wil nemen en dat ik de functie alleen vervul gedurende de periode die Michel Platini nog gehad zou hebben," aldus Van Praag. "De zaken die lopen moeten worden afgerond en voor 2019 moet een nieuwe president gevonden worden. Na deze periode stel ik me niet opnieuw verkiesbaar, daarna stop ik met voetbal."

Van Praag: collega's vinden het moedig en steunen me

Van Praag benadrukt orde op zaken te willen stellen. "Ik doe het echt alleen maar voor de stabiliteit, de continuïteit en het vertrouwen. Alle dossiers ken ik. Ik wil de lopende zaken afmaken en tegelijk de boel effenen voor een nieuwe president."

Van Praag: we zitten met UEFA al acht maanden in een patstelling

Landje veroveren in Afrika

Ondanks zijn ervaring schat Van Praag in dat het geen sinecure zal worden om de Europese troon te bestijgen. "Ik heb na de FIFA-verkiezingen wel geleerd dat het niet om je programma draait, maar om het vertrouwen dat mensen in je hebben. Ik verwacht niet dat iedereen zegt: oh, where have you been all my life?!, maar door mijn contacten weet ik wel dat diverse landen het zien zitten met mijn kandidatuur."

"Ik ken wel iedereen, ik hoef geen landje te gaan veroveren in Afrika. Toch heb je ook binnen de UEFA meerdere kampen, wat dat betreft lijkt de verkiezing voor de UEFA-president een beetje op het Eurovisiesongfestival."

Van Praag als Verstappen

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, is gelukkig met de timing van de bekendmaking. "We hebben ons lang gedeisd gehouden, want je moet een kandidatuur nooit te vroeg bekendmaken. De buitengewone bestuursvergadering was het juiste moment," aldus Van Oostveen.

Hij heeft vertrouwen in de kandidatuur van Van Praag. "Er zitten 55 landen bij de UEFA, Michael van Praag zal de hoeder van het voetbal moeten worden. Een bruggenbouwer. Bovendien kan hij de structuur van de UEFA transparanter en moderner maken."

Het zou voor het eerst zijn dat een Nederlander zo'n hoge bestuursfunctie binnen de internationale voetbalwereld zou vervullen. "We hebben als land nog nooit iemand op zo'n hoge positie gehad. Maar de Formule 1 was ook nog nooit door een Nederlander gewonnen en dat is inmiddels ook gebeurd."

Van Oostveen: Van Praag kan bruggen slaan en UEFA moderniseren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl