NOS Wielrennen

Tweede ritzege Ulissi in Giro

Ulissi slaat toe, Dumoulin stapt af

Diego Ulissi heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De renner van Lampre, die eerder ook al zegevierde in de vierde etappe, won de sprint van een groep van drie, die verder bestond uit Bob Jungels en Andrey Amador, de nummers één en twee van het klassement.

Steven Kruijswijk bevond zich in een achtervolgende groep van een man of twintig, met daarin alle favorieten. Zij gaven 0.12 toe op Jungels en co.

Tom Dumoulin was toen al uit de koers gestapt. De renner van Giant-Alpecin, die zes dagen in het roze reed, had te veel last van een blessure aan het zitvlak.

De rit kwam tot leven op de enige klim van betekenis, de Foncella Mostaccin (vierde categorie), waarvan de top zich op 20 kilometer van de aankomst bevond.

Net voor de top ging Kruijswijk op de pedalen staan en hij denderde over koploper Vegard Stake Laengen heen. De Noor was als laatste overgebleven van een kopgroep van drie, met verder Liam Bertazzo en Anton Vorobjev . Het trio pakte meer dan tien minuten, maar in de beklimming van de Foncella Mostaccin viel de groep uit elkaar.

Amador en Jungels

In de afdaling reden Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali en Esteban Chaves even vooruit, maar de overige favorieten sloten weer aan. Vervolgens demarreerde Amador, die Jungels met zich mee kreeg. Kruijswijk probeerde ook de oversteek te maken, maar redde het niet.

Op 4,5 kilometer van de finish voegde Ulissi zich wel bij de twee koplopers, waarna de Italiaan eenvoudig de sprint won.

  • NOS
    Uitslag etappe 11
  • NOS
    Klassement na etappe 11

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl