Een vernieuwd filiaal
NOS Nieuws

Blokker meer dan 50 miljoen in het rood

Blokker heeft vorig jaar 52 miljoen euro verlies geleden. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2014. Toen kwam het verlies van het detailhandelsconcern uit op 20 miljoen euro.

Belangrijkste oorzaak voor het negatieve resultaat zijn de onder druk staande marges. De omzet daalde licht.

Bij de huishoudwinkels (Blokker, Marskramer) zijn de problemen het grootst en liep de omzet terug met 1,7 procent. De speelgoedwinkels (Bart Smit en Intertoys) zagen de omzet met 0,3 procent teruglopen. Bij de woonwinkels (Xenos en Leen Bakker) steeg de omzet met 0,4 procent.

Turbulent

Andere oorzaak zijn de kosten van reorganisatie van de verschillende winkelketens. Bij Blokker en Xenos zijn vorig jaar ruim 400 medewerkers ontslagen. De herstructurering maakte 2015 volgens Blokker een "turbulent jaar".

Dit jaar neemt het winkelbedrijf opnieuw afscheid van ruim 300 werknemers, maar dat is nog niet terug te zien in de vandaag gepresenteerde cijfers. Tegelijkertijd met de ontslagen werd onlangs een uitvoerige restyling van het merk Blokker aangekondigd. Ook is er een opfrisoperatie gaande van een aantal winkels.

Blokker in de oude huisstijl

Ondanks de rode cijfers ziet de raad van bestuur van Blokker Holding lichtpuntjes. Het tempo van de omzetdaling van de voorgaande jaren is namelijk afgeremd. De omzet is afgenomen van 2,1 miljard euro in 2014 naar 2,08 miljard: volgens Blokker "een fractionele daling".

Het resultaat was veel slechter geweest als de online-verkopen niet waren gestegen. Die gingen met 37 procent omhoog, naar 133 miljoen euro. Deze stijging is volgens de directie in lijn met die van bedrijven die alleen maar verkopen via het internet. Op de totale omzet vormen de internetverkopen 6,5 procent.

Niet eindeloos

Ondertussen is de gehele holding hard bezig met een 'transformatiestrategie'. De familie Blokker zou daarin het volste vertrouwen hebben en heeft daarom vorig jaar het eigen vermogen van het bedrijf gespekt met 130 miljoen euro. Op termijn is de familie bereid meer te investeren. De huidige verliezen vormen dus geen directe bedreiging voor het voortbestaan van het bedrijf, omdat de geldkraan voorlopig openstaat en de directie de tijd krijgt om het tij te keren.

Met de aandeelhouders, de familie Blokker dus, is een meerjarige kredietfaciliteit afgesproken. De financiële basis van het bedrijf is steviger dan die van andere bedrijven in dezelfde sector, zegt de financiële topman van Blokker Holding, Jeroen Visser.

De situatie was anders geweest als Blokker afhankelijk was geweest van banken en investeerders, zoals bijvoorbeeld V&D dat was. Die zouden dergelijke verliezen waarschijnlijk niet accepteren. De raad van bestuur is er zich terdege van bewust dat de familie de verliezen niet eindeloos zal afdekken. "Daarom wordt nu hard en versneld ingegrepen", zegt de topman van Blokkeer Holding Casper Meijer. Hij sluit niet uit dat dit jaar nog meer ontslagen gaan vallen dan de eerder aangekondigde 300.

Het Nederlandse familiebedrijf heeft elf winkelformules in acht landen, met circa 2400 winkels en 22.000 medewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl