Elly Otjens kan vanwege haar ziekte niet zelf het huishouden doen
NOS Nieuws

'Kan jij in anderhalf uur je huis schoonmaken?'

Boos is ze. Heel boos. Jarenlang kreeg Annie Levering (84) zes uur per week ondersteuning in het huishouden. Boodschappen doen, de vloer zuigen, helpen bij het naar de wc gaan. Maar vorig jaar schroefde de gemeente Utrecht dat terug naar anderhalf uur. "Kan jij in die tijd je huis schoonmaken?", vraagt Levering verbolgen.

De montere dame zit buitenshuis in een rolstoel als gevolg van beschadigde tussenwervels. Thuis beweegt ze zich voort met een rollator.

Ze heeft een spastische darm, een evenwichtsstoornis en is incontinent. Al die kwalen leiden ertoe dat ze vaak erg moe is. "Maar niet levensmoe”, grapt Levering.

Extra uurtje

Samen met haar advocaat maakte ze bewaar tegen de beslissing. Met 'succes': ze kreeg er een half uurtje bij. Omdat ze nog altijd vier uur tekortkwam, maakte ze de gang naar de rechter. Uiteindelijk werd Levering opnieuw onderzocht en ook dat leverde weer een uurtje extra hulp op.

Hoewel ze moet rondkomen van een AOW'tje, besloot ze de overige drie uur bij te kopen. "Dat kost me 60 euro per maand."

Alarmbel

Rondkomen lukt net, omdat ze huursubsidie krijgt en zuinig leeft. Maar veel houdt ze niet over. "Ik moet ook nog de huur voor mijn alarmbel betalen – bijna 30 euro per maand."

De uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep is goed nieuws voor Levering, maar het dringt nog niet echt tot haar door. "Ik ben heel erg boos op de hoge heren in Den Haag. Zij moeten beseffen wat hun regels betekenen voor mensen zoals ik."

Uitmesten

Ook voor de 65-jarige Elly Otjens uit Utrecht pakt de uitspraak waarschijnlijk gunstig uit. De aan een rolstoel gekluisterde Otjens werd net als haar stadgenoot gekort op het aantal uren huishoudelijke hulp. Ze ging van zes naar drie uur. "Dat is voor mij absoluut te weinig. Ik zit aan de zuurstof, mijn nieren en darmen functioneren niet goed en ik heb reuma."

Voor bijna alle klusjes in huis heeft Otjens iemand nodig. "Boodschappen doen, de koelkast schoonmaken, de ramen lappen. Een kast uitmesten, ik kan het allemaal niet zelf." En omdat al haar vrienden en familie ver weg wonen, is ze afhankelijk van ingehuurde hulp. "Ik kan wel af en toe een student inhuren, maar dat kost 10 euro per uur."

Stompzinnige klusjes

Daarom tekende ook Otjens bezwaar aan tegen het besluit van de gemeente Utrecht. Uiteindelijk kreeg ze vier uur en vijftien minuten toegekend. "Ik heb nu extra hulp ingekocht, waardoor ik uitkom op zes uur. Dat kost me 25 euro per maand."

Hoewel ze zich dat bedrag best kan permitteren, is het wel degelijk een probleem. "Mijn lichaam gaat alleen maar achteruit. Ik kan steeds minder zelf. Eigenlijk heb ik dus veel meer hulp nodig. Maar in plaats daarvan word ik gekort! Daardoor ben ik voortdurend op zoek naar oplossingen voor relatief stompzinnige huishoudelijke klusjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl