De beursgang van ABN Amro leverde de staat vorig jaar 3,8 miljard euro op en daarmee werd de staatsschuld afgelost.
NOS Nieuws

Waar is 10 miljard euro minder staatsschuld aan te danken?

We staan met z'n allen een stuk minder in het rood dan waar het kabinet in de Miljoenennota 2015 nog van uitging. Toen werd gedacht dat de schuld zou oplopen naar 467 miljard euro, maar het liep anders. De economie trok aan en ABN Amro ging naar de beurs.

Vergeleken met 2014 daalde de schuld vorig jaar met 10 miljard, van 452 naar 442 miljard euro. Dat is zelfs 26 miljard euro lager dan wat het kabinet in 2014 aanvankelijk becijferde.

De belangrijkste bijdrage aan de schuldvermindering komt uit de financiële sector, zo'n 7,4 miljard euro. De beursgang van staatsbank ABN Amro leverde de staat in eerste instantie 3,8 miljard euro op en dat geld werd rechtstreeks in de staatsschuldpot gestort.

Aflossen

Daarnaast kwamen ook de dividendbetalingen van banken met staatssteun, het vervallen van staatsgarantiestellingen bij banken, en de winst op steun en garanties aan Griekenland in mindering op de schuld.

De financiële crisis, de steun en nationalisatie van banken hebben de staat tientallen miljarden gekost, waardoor de staatsschuld in de periode 2008-2012 omhoog vloog. Afgesproken werd toen dat het geld dat de afwikkeling, terugbetaling en verkoop van banken en verzekeraars oplevert, rechtstreeks afgelost wordt op de staatsschuld.

Rente

De schuld bedraagt 65,1 procent van het bruto binnenlands product, dat is wat de hele Nederlandse economie jaarlijks verdient. De Brusselse norm is maximaal 60 procent.

Naast de extra aflossingen ging het ook een stuk beter dan gedacht met de economie. Dat leverde onder meer 4,6 miljard euro meer aan belastinginkomsten op. Aan de andere kant werd er ook 2,7 miljard euro minder verdiend met aardgas. Dat zorgde onder meer voor een stijging van de uitgaven met 1,9 miljard.

Aan de andere kant profiteert de staat ook van de lage rente en betaalde bijna een half miljard euro minder aan rente op de staatsschuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl