De kerncentrale in Borssele
NOS Nieuws

Greenpeace: Borssele onveilig sinds sluiting kolencentrale

De kerncentrale in Borssele is sinds de sluiting van de naburige kolencentrale in november onveilig, zegt Greenpeace. Er zouden onvoldoende onafhankelijke stroomvoorzieningen zijn en daarom zou de centrale gesloten moeten worden, beweert de milieuactiegroep.

Kerncentrales hebben stroom nodig om de kern van de centrale te koelen. Die stroom komt van het gewone net. Volgens internationale richtlijnen zijn er naast de hoofdstroomvoorziening minstens twee noodstroomvoorzieningen nodig. Een van die twee noodstroomvoorzieningen was de kolencentrale.

Dieselaggregaten

Nu die gesloten is, heeft Borssele heeft nog maar één noodstroomvoorziening die bestaat uit dieselaggregaten, zegt Greenpeace. "Als de stroom op het net om de een of andere reden niet beschikbaar is, moet daar alle stroom vandaan komen", zegt Jorien de Lege van Greenpeace.

Een specialist van de kerncentrale, Jan van Cappelle, zegt dat er wel genoeg voorzieningen zijn. "Er lopen twee lijnen naar het net en vijf dieselgeneratoren. We zijn ruim voorzien."

Handhavingsverzoek

Maar Greenpeace stelt dat er weliswaar twee lijnen liggen, maar dat die naar hetzelfde netwerk leiden en dat er dus geen sprake is van een noodstroomvoorziening. "En daar gaat het juist om: er moet uit twee verschillende bronnen geput kunnen worden. Als dat netwerk plat ligt, helpt het niet dat er twee lijnen naartoe lopen."

De kerncentrale heeft een vergunning aangevraagd voor het aanleggen van een extra lijn, maar dat zou pas halverwege 2017 gerealiseerd kunnen worden. Greenpeace zal een handhavingsverzoek indienen bij de inspectie, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Van Capelle laat weten dat de kerncentrale een inspectie met vertrouwen tegemoet ziet. "We voldoen aan de eisen van de vergunning."

De passage in de vergunningaanvraag van de kerncentrale waar Greenpeace zich op baseert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl