NOS NieuwsAangepast

Missie geslaagd in Alphen, Koningin Julianabrug geplaatst

Koningin Julianabrug In Alphen aan den Rijn succesvol geplaatst

De Koningin Julianabrug In Alphen aan den Rijn is met succes geplaatst. "Het is het moment dat de aannemers rustig adem kunnen halen en kunnen concluderen dat het gelukt is", zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

Vorig jaar werd ook al geprobeerd om een nieuw dek te plaatsen, maar dat ging toen mis. De twee bouwkranen op een ponton die het brugdek moesten plaatsen, vielen om. Ze kwamen op huizen en winkels terecht.

Het dek bovenop is vervangen vanwege beschadigingen. Het brugdeel is gerepareerd en de hijsklus werd deze keer anders aangepakt. De kranen stonden op het vasteland.

De brug blijft de komende dagen nog openstaan. Dat is volgens de aannemer nodig omdat er aan de binnenkant nog van alles moet worden vastgezet.

Er wordt de komende dagen nog gewerkt aan de brug

De bedoeling is dat de eerste auto in juni over de vernieuwde brug kan rijden.

Het grote verschil met negen maanden geleden is dat de brug nu in twee delen is geplaatst, zegt Rick Verhaar van aannemersbedrijf Mourik. "Het contragewicht is anderhalve maand geleden al geplaatst, en nu is alleen het brugdek gehesen."

Omrijden

De brug is een belangrijke verkeersader voor Alphen. Al veertien maanden moeten de inwoners omrijden. "En dat begin iedereen wel zat te worden", zegt wethouder Tseard Hoekstra. "Als je naar de andere kant van het water moet, wat maar 100 meter is, moet je nu 4 kilometer omrijden."

Slachtoffer

Langs de kade staat ook Marius den Hartog te kijken. Hij was vorig jaar het enige 'slachtoffer, naast een hond, die het ongeluk niet overleefde. Den Hartog kwam onder het puin terecht toen de kranen omvielen en werd pas na anderhalf uur gered. "Het leek me wel grappig om nog een keer in de krant te komen: brug treft jongen twee keer. Maar nee, toch maar liever niet."

Marius den Hartog was het enige slachtoffer

Zo gebeurde het

Op een snikhete 3 augustus ging het mis in Alphen aan den Rijn. Diverse omstanders filmen hoe de kranen en de brug omvielen.

Toen het fout ging: kranen Alphen vallen op huizen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl