De vier grote kantoren Deloitte, EY, KPMG, PwC
NOS Nieuws

Accountants krijgen symbolische beroepseed

Accountants gaan een beroepseed afleggen om te benadrukken dat zij hun beroep naar eer en geweten uitvoeren. De eed heeft vooral een symbolische waarde. De tekst is gebaseerd op de bestaande gedragscode voor accountants.

De beroepseed is onderdeel van een verbeterplan van de sector als antwoord op kritiek op het functioneren van accountants.

Boetes

De afgelopen jaren waren er meerdere zaken waarbij accountants hun werk niet goed hadden gedaan, zoals bij Vestia. De woningcorporatie viel bijna om door ingewikkelde financiële constructies.

En eerder dit jaar deelde de AFM boetes uit aan de vier grote accountantskantoren (PwC, EY, KPMG en Deloitte) omdat ze flink waren tekortgeschoten in de manier waarop ze boekhoudingen controleerden.

Zo'n 18.000 accountants moeten de eed voor 1 mei volgend jaar afleggen. Bij de ledenvergadering van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) stemde vandaag 69 procent van de accountants voor invoering van de eed.

Bankierseed

Bankmedewerkers moeten al een tijdje een eed afleggen. Bij de bankiers ging dat gepaard met de invoering van tuchtrecht.

Voor accountants bestaat al langer tuchtrecht. "We hebben al een uitgebreide tuchtregeling", zegt een woordvoerder van de NBA. "Die functioneert goed en hoeft niet aangepast te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl