Euronext in Amsterdam
NOS Nieuws

Naar de beurs? Snel dan maar om een brexit voor te zijn

Financiële onrust maakt beleggers kopschuw en daarom waren bedrijven begin dit jaar terughoudend om naar de beurs te gaan. De markten stonden in het teken van dalende groeicijfers in China en onzekerheid over de Amerikaanse economie.

Nu de rust in de financiële wereld is teruggekeerd, lijkt het alsof bedrijven ineens staan te trappelen om een beursnotering aan te vragen. "Het is stabieler en sommige bedrijven zien dit als een goed moment om in te stappen", zegt topman Maurice van Tilburg van Euronext.

Daarbij hebben ze nog haast ook, want ze willen nieuwe onrust voor zijn. En die dreigt bij een brexit, zeggen kandidaat-beursbedrijven.

Prudent

Vandaag liet fitnessbedrijf Basic-Fit weten dat het op de beurs geld wil ophalen. De afgelopen weken kwam eenzelfde aankondiging van buizenmaker Sif, veevoerbedrijf ForFarmers, Philips Lighting, Takeaway.com en verzekeraar ASR.

Van Tilburg denkt dat de timing te maken heeft met het Britse referendum over een vertrek uit de Europese Unie. Op 23 juni gaan de Britten naar de stembus.

De gevolgen van een brexit voor de financiële markten zullen wel meevallen, denkt Van Tilburg. Maar hij ziet dat potentiële beursbedrijven het zekere voor het onzekere nemen. "Ze gaan er prudent mee om en daarom plannen ze de beursgang om de datum van het referendum heen."

Bedrijven snel naar de beurs om een brexit voor te zijn

De afgelopen jaren liep het niet echt storm met beursgangen. In 2014 waren er acht en in 2015 waren het er zeven. Nu staat meer dan een handvol bedrijven te trappelen om de beurs op te gaan. Sinds 1999 is niet meer voorgekomen dat binnen een kwartaal zoveel bedrijven de beursvloer opzoeken.

Vorige week was buizenfabrikant Sif de eerste. Vijf bedrijven willen het liefst binnen enkele weken gaan. Ook ABN Amro komt wellicht binnenkort met een tweede tranche aandelen. Op 22 mei loopt namelijk de lock-up van 180 dagen af die verlopen zijn na de beursgnag van eind november vorig jaar.

Beursbaas Van Tilburg denkt dat nog meer ondernemingen zich warmlopen. Hij verwacht onder meer dat biotechnologiebedrijven het gaan proberen. "Er zijn gelukkig bedrijven die groeien en schaalvergroting via de beurs willen financieren."

Bedrijven die voor het Britse referendum naar de beurs willen, moeten wel haast maken. Tussen de aanvraag en de eerste notering moet een periode van vier weken zitten. Dat komt erop neer dat dit de laatste week is dat het nog kan.

Slapper

De kans dat de komende weken zich nog meer bedrijven voor een beursgang melden, is niet zo groot. In de zomermaanden is het meestal wat slapper op de beurs en daarom kiezen bedrijven er niet voor om in die periode een notering te beginnen.

Basic-Fit was al langer van plan om de stap naar de beurs te zetten. Nog steeds heeft de sportschoolketen geen definitieve beslissing genomen. "We gaan kijken hoe de markten zich ontwikkelen", zegt topman Rene Moos. "Een mogelijke brexit maakt het spannend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl