De sluitingsceremonie bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking
NOS Sport

IOC: 31 sporters alsnog positief bij OS Peking

Het Internationaal Olympisch Comité heeft bekendgemaakt dat 31 sporters bij het hertesten van 454 dopingmonsters van de Olympische Spelen van Peking (2008) alsnog positief zijn bevonden. Het gaat om nog niet bij naam genoemde sporters uit zes takken van sport en uit twaalf landen.

Binnenkort zullen ook de resultaten bekendgemaakt worden van nieuwe tests van monsters van de Spelen van 2012 in Londen. Verder maakte het IOC bekend dat er nog meer hertests zullen volgen, die gericht zijn op de medaillewinnaars van Peking en Londen en dat ook de dopingmonsters van de Winterspelen van Sotsji (2014) met nieuwe technieken nogmaals tegen het licht zullen worden gehouden.

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit reageert verbaasd op de vele positieve gevallen. "Je hebt het over zo'n zeven procent. Ze hebben destijds in Peking ruim 4.000 stalen afgenomen en die hebben ze echt niet allemaal opnieuw getest. Ze hebben slim nagedacht. Het betekent dat ze gericht in een aantal sporten hebben gezocht."

De nieuwe technieken spelen volgens Ram ook een belangrijke rol in het betrappen van de sporters. "Peking was acht jaar geleden, de laboratoria hebben inmiddels allemaal nieuwe apparatuur en ik denk dat de hertests in Lausanne zijn gedaan. Dat is een toplab."

Herman Ram van de Dopingautoriteit

Ram verwacht dat de vervolgonderzoeken van het Internationaal Olympisch Comité van de stalen uit Londen minder resultaat zullen opleveren.

En wat betreft de Winterspelen in Sotsji ligt het ook weer anders, gezien de onthullingen van Grigori Rodtsjenkov, voormalig directeur van het antidopinglab in Rusland. "Bij de hertests van Sotsji zal vooral de controle op manipulatie centraal staan. Daar zouden de stalen verwisseld zijn. De stalen zullen inmiddels wel uit de vriezer zijn gehaald om te kijken of er mee geknoeid is", verwacht Ram.

Het IOC gaat de betrokken NOC's de komende dagen informeren. Een woordvoerder van NOC*NSF gaf dinsdag aan niets vernomen te hebben van het IOC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl