Prins Bernhard van Oranje (r) met Jan Lammers (m) na de BMW130i Cup in 2007.
NOS Sport

Koninklijke familie op 24 uur van Le Mans

De komende 24 uur van Le Mans wordt voor Nederland een speciale editie. Twee dagen nadat Verstappen zich tot winnaar heeft laten kronen in de koningsklasse van de autosport, kondigt de koninklijke familie aan zich eveneens te doen gelden op de weg. Jan Lammers en prins Bernhard van Oranje, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, trekken samen ten strijde in het voorprogramma van de 24 uur van Le Mans.

Op zaterdag 18 juni racen Lammers en prins Bernhard samen in een 420 pk sterk racemonster: een Ligier JS P3. De twee komen niet onbeslagen ten ijs. In 1988 won Jan Lammers al eens de 24 uur van Le Mans, terwijl prins Bernhard, mede-eigenaar van Circuit Zandvoort, in 2014 Europees Kampioen werd van de GT4-klasse.

  • Capital Photos
    Prins Bernhard en Prins Pieter-Christiaan bespreken de tactiek op het circuit van Zandvoort, 2007
  • Capital Photos
    Prins Bernhard en Prins Pieter-Christiaan in de weer met hun auto
  • ANP
    Prins Bernhard in actie tijdens de Seat Cupra race in 2005
  • ANP
    De twee prinsen Pieter Christiaan (l) en Bernhard (r) toen ze in 2007 samen in de BMW 130i Cup uitkwamen

Prinselijke droom

Het is iets meer dan vijftig jaar geleden dat Racing Team Holland voor het eerst uitkwam op de 24 uur van Le Mans. "Rijden op het circuit van Le Mans staat hoog op mijn bucketlist", vertelt prins Bernhard. "Dit is een droom die uitkomt. Ik vind het fantastisch dat ik met een waanzinnige auto in actie kom tijdens één van 's werelds meest prestigieuze race-evenementen."

"De sfeer op Le Mans is altijd uniek en natuurlijk is het ook super om dit samen met Jan te kunnen doen", vervolgt prins Bernhard. "Hij is een voormalig winnaar op Le Mans dus betere begeleiding voor mijn debuut op het circuit kan ik me niet wensen."

Lammers deelt zijn enthousiasme. "Weliswaar doen we dit jaar een sprintrace, maar wel op het grote circuit. De belangstelling voor dit soort races neemt alleen maar toe, dus wellicht wordt dit een herstart van mijn carrière. Ik vind het geweldig om het racen met Bernhard weer op te pakken en onder de vlag van 'Racing Team Holland' naar Le Mans gaan is natuurlijk een geweldig leuke aanvulling op mijn cv."

  • ANP
    Prins Pieter-Christiaan, Bertus Sanders, Prins Bernhard en Jan Lammers (v.l.n.r.) tijdens de presentatie van het Racing Team Holland in 2008
  • EPA
    Jan Lammers in actie op de 24 uur van Le Mans in 2005

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl