Rechts de digitale reconstructie, links een tussenstap van de afbeelding
NOS Nieuws

Digitale gezichtsreconstructie in zaak onbekende Utrechtse dode

De politie heeft een digitale gezichtsreconstructie laten maken van een ongeïdentificeerd lichaam dat in december werd gevonden in de Vecht bij Utrecht. Het gezicht van de man was in zo'n slechte staat dat het volgens de politie nodig was om een reconstructie te maken om hem te kunnen identificeren.

De universiteit van het Schotse Dundee heeft de reconstructie gemaakt in opdracht van het Nederlands Forensisch Instituut. Het gaat om een relatief nieuwe techniek. De Schotten hebben de 3D-afbeelding gemaakt aan de hand van een CT-scan van de schedel.

Oogstand

Op het model van de schedel 'tekenen' onderzoekers spieren en daarna de huid, die is opgebouwd uit kleine bolletjes. De oogstand wordt bepaald aan de hand van de oogkas en met de neusopening wordt de neus gereconstrueerd.

Voorheen werd in vergelijkbare zaken vaak een reconstructie van klei gemaakt. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het Maasmeisje, het meisje van Nulde en het Heulmeisje.

Van links naar rechts: kleireconstructies van het meisje van Nulde, het Heulmeisje en het Maasmeisje

Volgens het NFI zijn digitale reconstructies nauwkeuriger. Het is niet de eerste keer dat het instituut een computer-reconstructie laat maken. Vorig jaar werd het gezicht van een man nagemaakt die in het water van de Rotterdamse haven was gevonden. Dankzij de reconstructie werd de man geïdentificeerd.

700 onbekende doden

De techniek kan volgens het NFI ook worden gebruikt voor de identificatie van de 'onbekende doden' die in Nederland zijn begraven. Van zo'n 700 begraven mensen is de identiteit niet bekend.

"Daar zou ik zeker een voorstander van zijn", zegt forensisch antropoloog Reza Gerretsen van het NFI. Hij tekent wel aan dat waarschijnlijk niet bij alle 700 stoffelijke overschotten een schedel voorhanden is.

"Maar als dat wel zo is en er nog nabestaanden zijn die die persoon kunnen herkennen, dan kunnen die zaken worden opgelost."

'Blij'

Wim Perlot, voorzitter van het landelijk overleg van de Cold Case teams van de politie, is blij met de nieuwe techniek. "We hebben het anderhalf jaar geleden ook geprobeerd toen we bezig waren met het Heulmeisje. Alleen was de reconstructie toen nog niet geschikt. En dan zie je dat de techniek zodanig voortschrijdt, dat je nu bijna een geweldige foto krijgt van het slachtoffer."

Perlot wil de techniek vaker gaan inzetten, maar daar hangt wel een financieel plaatje aan. "We hebben met de politiek afgesproken dat we eerst al het dna verzamelen van de zogenoemde NN-lijken, onbekende doden. Die zijn nu bijna allemaal geregistreerd, dat is het begin. En dan is de vraag: hoe ga je verder? Maar zover zijn we nog niet."

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht wijdt vanavond een deel van de uitzending aan de Utrechtse zaak en de digitale reconstructie. Het programma is om 20.30 uur op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl