De Parijse politie zette vorige week traangas in tegen demonstranten
NOS Nieuws

Wegblokkades in Frankrijk tegen nieuwe arbeidswet

Vrachtwagenchauffeurs blokkeren wegen in heel Frankrijk om te protesteren tegen een nieuwe arbeidswet. Tegen de wet wordt al weken geprotesteerd in heel het land, soms met harde confrontaties tussen betogers en de politie.

Vandaag zijn ook protestmarsen gepland in Parijs en andere grote steden. De arbeidswet raakt niet alleen de transportsector, maar ook andere sectoren. De wet maakt het onder meer gemakkelijker voor bedrijven om mensen aan te nemen en te ontslaan. Ook krijgen bedrijven meer armslag om zelf arbeidsvoorwaarden op te stellen, onafhankelijk van nationale arbeidswetten.

Stakende chauffeurs willen Franse economie blokkeren

De vakbonden hebben deze week een reeks acties gepland. Ook medewerkers van de spoorwegen, havenarbeiders en mensen die op luchthavens werken doen eraan mee. Volgens Franse media is deze week bepalend voor de protestbeweging, die de afgelopen tijd iets minder mensen op de been kreeg dan eerder.

"Protesteren is een recht, maar rellen is een misdrijf en vandalen zullen worden bestraft."

President Hollande

De Franse regering heeft de wet eerder op sommige punten versoepeld, maar president Hollande is niet van plan meer water bij de wijn te doen. De afgelopen tijd zijn meer dan duizend mensen opgepakt bij protesten, honderden agenten raakten gewond. Hollande gaf vandaag een waarschuwing af: "Protesteren is een recht, maar relschoppen is een misdrijf en vandalen zullen worden bestraft."

De populariteit van Hollande is gezakt tot een dieptepunt, maar volgens de president is de nieuwe arbeidswet noodzakelijk om de werkloosheid tegen te gaan. Hollande benadrukte dat hervormingen van de arbeidsmarkt te lang zijn blijven liggen.

Premier Valls besloot een week geleden de omstreden wet per decreet in te voeren, buiten het verdeelde parlement om. "Deze wet is goed voor zowel werkgevers als werknemers", zei Valls daarover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl