NOS Nieuws

Zeldzame roze diamant met 'moeilijke vorm' geveild bij Sotheby's

Bij veilinghuis Sotheby's in Genève wordt vanavond de 'Unique Pink' geveild. De waarde van deze roze diamant van 15,38 karaat wordt geschat op een bedrag van tussen de 24 en 34 miljoen euro. "Maar ik vraag me af of de diamant voor dat bedrag verkocht wordt", zei juwelenhistoricus Martijn Akkerman in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit vanwege de moeilijke vorm."

De 'Unique Pink' is namelijk een druppelvormige steen. "En die vorm is commercieel gezien niet de makkelijkste", zei Akkerman. "Ze proberen uit het ruwe materiaal de grootst mogelijk steen te slijpen. Blijkbaar was dit de gunstigste vorm."

Ondanks de druppelvorm doet de diamant zijn naam wel eer aan. "Gekleurde diamanten zijn uniek. Een heel klein gedeelte van de diamanten heeft een kleur en weer een klein gedeelte daarvan is bruikbaar in juwelen. Deze diamant is dus heel zeldzaam."

Sotheby's veilt 'Unique Pink' in Geneve

Roze diamanten worden het vaakst gevonden in Australië. "Daar heb je de Argyle-mijn, maar of deze diamant daar ook is gevonden, is niet bekendgemaakt. Wel is het zeker dat de steen recent gevonden is en vorig jaar is geslepen", vertelde Akkerman.

Belegging

Het blijft gissen wie zo'n peperdure diamant aanschaft. "Diamanten zijn in bezit van diamantenfirma's, die zijn heel groot en commercieel. De koper kan een particulier zijn, maar ook een handelaar die de diamant weer doorverkoopt."

Volgens Akkerman zijn diamanten net als vroeger een statussymbool. "Diamanten zijn het hardste materiaal uit de natuur, ze glinsteren en ze zijn heel zeldzaam. De rijken van nu willen ze in bezit hebben als een soort belegging", aldus Akkerman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl