NOS Nieuws

D66 wil individueler pensioen

Als het aan D66 ligt gaat het pensioenstelsel op de schop. Collectieve regelingen moeten worden vervangen door individuele potten, waarover werknemers zelf meer te zeggen krijgen.

De partij wil wel dat de inleg, net als nu, collectief wordt belegd; werknemers blijven ook verplicht om deel te nemen aan een pensioenfonds.

Volgens D66-Kamerlid Van Weyenberg is niemand gelukkig met het huidige systeem: "Geld zit in collectieve potten en is daardoor van iedereen en niemand tegelijk. Gepensioneerden zijn terecht boos dat hun pensioen minder goed is dan beloofd, terwijl werkenden zich afvragen of ze later nog voldoende terugzien van hun ingelegde premie."

Dure fase

De partij wil daarom dat er persoonlijke potten komen. Werknemers kunnen dan kiezen om een paar jaar lang geen premie te betalen, als ze bijvoorbeeld met hun gezin in een dure fase zitten. Als mensen met pensioen gaan kunnen ze een voorschot nemen, door in één keer een gedeelte van het opgebouwde kapitaal op te nemen. Ook mogen werknemers als het aan D66 ligt zelf kiezen met welk pensioenfonds ze in zee gaan.

Dat de partij deze week met het plan komt is niet toevallig. Vrijdag presenteert de Sociaal Economische Raad een onderzoek over pensioenhervorming en D66 hoopt de discussie met zijn eigen plan te beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl