Parkbezoeker Karen Olsen Richardson postte het voorval op Facebook.
NOS Nieuws

Goede bedoelingen, maar het bizonkalfje is dood

Ze bedoelden het goed, maar twee toeristen die in het Amerikaanse Yellowstone Park een bizonkalfje wilden redden zijn op de bon gegaan, en het kalfje is afgemaakt.

Het kalfje was zijn kudde kwijt en daarom besloten de toeristen hem naar de rangers te brengen. Toeristen worden altijd gewaarschuwd om afstand te houden tot de wilde dieren in het park, en zich al helemaal niet in te laten met jonkies. Contact met mensen kan ertoe leiden dat de moeders hun kleintjes verstoten.

De rangers hebben verschillende pogingen gedaan om het kalfje met zijn kudde te herenigen, maar dat is niet gelukt. Uiteindelijk hebben ze het laten inslapen. Omdat hij aldoor mensen en auto's benaderde veroorzaakte hij gevaarlijke situaties.

De twee toeristen kregen voor hun actie een boete van 100 euro.

Grote attractie

Juist vorige week werd er in de VS een wet van kracht die bepaalt dat de bizon, of buffalo, het officiële zoogdier van het land is. De bizon bepaalt mede het beeld van de geschiedenis, omdat er ooit miljoenen dieren over de prairies van het midden-westen van de VS zwierven. Nu zijn er nog zo'n 500.000 over, veelal half tam, omdat ze vaak worden gekruist met vee.

Van de 30.000 overgebleven wilde bizons leven er 5000 in Yellowstone en daar zijn ze een grote attractie. Ondanks nadrukkelijke waarschuwingen proberen veel mensen selfies te maken "op uiterst onveilige en illegale afstanden", aldus het park. Eigenlijk worden de natuurliefhebbers geacht een kleine 25 meter van bizons vandaan te blijven. In het geval van beren en wolven is de voorgeschreven afstand zelfs ruim 90 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl