Shantanu Narayen, topman van Adobe
NOS Nieuws

'Google Chrome zet in het najaar Flash standaard uit'

Techbedrijven zien video- en animatieplugin Flash liever vandaag dan morgen verdwijnen. Maar zover is het nog niet. Ondertussen hebben ontwikkelaars van Google’s browser Chrome nu wel een voorstel ingediend om het gebruik van de plugin verder te beperken.

Het idee is om materiaal dat alleen in Flash kan worden afgespeeld niet standaard aan te zetten. De browser zal eerst aan de gebruiker vragen of die dat wil. Als dat zo is, wordt dit wel als een voorkeur onthouden, zodat je niet elke keer toestemming hoeft te geven om iets af te spelen. Wel zal Chrome het eerste jaar tien grote websites, waaronder YouTube standaard Flash laten uitvoeren.

Hiermee zet het team achter Chrome sites verder onder druk om snel van Flash af te stappen. De plugin kampt geregeld met softwarefouten die vaak kunnen worden misbruikt door internetcriminelen. De roep om het af te schaffen groeit dan ook en is inmiddels ook iets wat Adobe zelf adviseert. Ondanks alles is het de verwachting dat de plugin de komende jaren nog zal blijven bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl