Protest bij de kolencentrale van Vattenfall
NOS Nieuws

Blokkade Duitse bruinkoolcentrale voorbij

De protesten tegen de bruinkoolcentrale in de Duitse regio Lausitz zijn afgelopen. Demonstranten blokkeerden de centrale sinds vrijdag. Volgens een woordvoerder van de activisten wordt de blokkade nu opgeheven omdat hun politieke doelen zijn bereikt.

Energiebedrijf Vattenfall waarschuwde eerder vandaag dat de stroomvoorziening in gevaar zou komen door de acties. Het vermogen van de centrale werd teruggeschroefd. "De klok tikt, er moet een oplossing komen", laat het bedrijf weten. Vattenfall riep de politie op een einde te maken aan de bezettingsactie.

De actievoerders waren vandaag naar eigen zeggen met zo'n 3500 man op de been. Ze blokkeerden de rails waarover de bruinkool wordt aangevoerd waarop de energiecentrale wordt gestookt.

Gisteren namen honderden actievoerders uit verschillende Europese landen deel aan het protest. Een aantal van hen zou zijn bedreigd. Ze raakten slaags met bewakers van het wingebied en de politie.

Klimaat redden

Ike Teuling van Milieudefensie zei op NPO Radio 1 dat het vandaag rustig was: "Het is nu eigenlijk heel gezellig, er zitten duizenden mensen op de spoorlijnen en die blokkeren de aanvoer van kolen. Het zijn allemaal mensen die willen dat er wordt gestopt met het gebruik van kolen, met name om het klimaat te redden."

Teuling vertelde ook dat er steeds minder rook uit de kolencentrale kwam. "Ze zijn aan het afschalen."

Ze sprak van een serieuze zaak. "Op de klimaatconferentie in Parijs zijn afspraken gemaakt om de klimaatverandering onder de twee of liever nog onder de anderhalve graad te houden. Vervolgens worden die afspraken niet nagekomen."

De demonstranten wilden met de acties bereiken dat er een einde komt aan het gebruik van fossiele brandstoffen.

Kolen en gas

Het doel van de actie was om te bereiken dat de Duitse regering de klimaatverandering serieus neemt en de kolencentrales sluit. Dat geldt volgens Milieudefensie ook voor de Nederlandse regering. "Die moet de kolencentrales sluiten en stoppen met het winnen van gas in Groningen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl