'Loslopende prins Harry op sensationele Invictus Games'

Deelnemers Invictus Games onthaald op Schiphol

Met achttien medailles omhangen zijn vanochtend dertig Nederlandse oud-militairen teruggekeerd van de Invictus Games in het Amerikaanse Orlando. Het internationale sportevenement voor gewonde militairen werd voor de tweede keer georganiseerd.

Met vlaggen en bloemen werden de sporters onthaald op Schiphol door hun familie en commandant der strijdkrachten Tom Middendorp. Koning Willem-Alexander verwelkomde de groep via Twitter. "Met of zonder plak. Allemaal winnaars. Nederland is trots!"

Echt betrokken

Een van de deelnemers is Daniël Knegt. Hij heeft drie medailles om zijn nek hangen: twee keer goud voor fietsen en een keer brons voor hardlopen. Knegt werd blind bij een oefening in Frankrijk, nadat hij uit een jeep was geslingerd die vervolgens op zijn hoofd terechtkwam.

Voor hem kan het sportevenement met drie medailles niet meer stuk. "Het was geweldig, een sensatie. Prins Harry die daar gewoon rondloopt. Hij is echt betrokken bij de sporters."

De Britse prins is de bedenker van de Invictus Games. Harry is zelf militair geweest en werd uitgezonden naar Afghanistan. Het sportevenement laat zien wat de militairen kunnen bereiken, ook met hun verwondingen.

Met hulp van zijn oma, koningin Elizabeth, en president Obama wist hij flink wat aandacht voor de wedstrijd te krijgen.

Booom

Aan de spelen deden de afgelopen twee weken 500 deelnemers mee uit 15 verschillende landen. De Nederlanders behaalden vijf gouden, vijf zilveren en acht bronzen medailles in verschillende onderdelen, variërend van atletiek en zwemmen tot zitvolleybal en rolstoelbasketbal. Dat zijn vier medailles meer dan bij de eerste Invictus Games in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl