NOS Nieuws

President Venezuela dreigt met onteigening en opsluiting

'We moeten radicale stappen zetten'

De Venezolaanse president Maduro dreigt met onteigening van fabrieken die stilliggen. Hij wil hun eigenaren in de boeien slaan. Hij deed dat in een toespraak voor aanhangers, bijna een dag nadat hij de noodtoestand had afgekondigd. Die geeft hem tijdelijk extra bevoegdheden om de economische crisis te lijf te gaan.

Door de crisis zitten veel bedrijven zonder buitenlandse valuta, waardoor ze geen grondstoffen uit het buitenland kunnen kopen. Zo moest de grootste bierbrouwer vorige maand zijn laatste nog producende brouwerij sluiten. Maduro zegt dat de eigenaar en andere fabrikanten met opzet tekorten doen ontstaan, zodat het land verder in verval raakt.

Volgens Maduro gebeurt dat met steun uit het buitenland, onder meer van aartsvijand de VS en de olieproducerende landen. Venezuela is voor zijn inkomsten erg afhankelijk van de olie-export. Door de lage olieprijzen zijn die het afgelopen jaar dramatisch gedaald.

De oppositie wil een referendum laten houden om de president af te zetten. Daarvoor zijn al 1,8 miljoen handtekeningen verzameld. Dat zou genoeg moeten zijn om het door te laten gaan. "Als je dit democratische middel blokkeert, weten we niet wat er gaat gebeuren", zei oppositie-leider Henrique Capriles bij een demonstratie in Caracas. "Venezuela is een bom die elk moment kan ontploffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl