NOS Sport

Hockeyers Amsterdam naar finale van EHL

Amsterdam plaatst zich voor finale EHL

In een aantrekkelijke wedstrijd heeft Amsterdam zich geplaatst voor de finale van de Euro Hockey League. Harvestehuder, dat in 2014 de titel op zijn naam schreef, werd met 2-4 opzij gezet. Amsterdam heeft zich dankzij de zege weten te revancheren op de vorige week verloren finale om het landskampioenschap.

"We gaan die gasten slopen!" luidde de aansporing van Teun Rohof vlak voor de wedstrijd. Amsterdam voegde de daad bij het woord en klapte er in Barcelona vol op in de halve finale van de EHL, de hockeyende evenknie van de Champions League.

Doelpuntenmachines

Het beloofde op voorhand al een interessant duel te worden: in de aanloop naar deze confrontatie deden beiden teams van zich spreken. Zowel de Nederlanders als de Duitsers beleefden dit toernooi een solide zegetocht. Waar Amsterdam diverse keren afgetekend won (met onder meer een 19-2 overwinning in de poulefase op KS Pomorzanin Torun, en een 4-0 en 3-1 in de vervolgrondes), liet ook Harvestehuder menig scorebord welig tieren (met tweemaal een 6-1 overwinning, een 5-1 overwinning en een wedstrijd waarin Nederlands landskampioen Oranje Zwart na 4-4 opzij werd gezet).

In de halve finale werd de reputatie eer aangedaan. Amsterdam zwaaide in het eerste kwartier de scepter en na negen minuten scoorde Mirco Pruyser, vorige week in de strijd om het landskampioenschap nog de gebeten hond, de openingstreffer. Amsterdam bleef de bovenliggende partij in het eerste kwartier. Voor het doel van Amsterdam had in het Spaanse zonnetje gerust gepicknickt kunnen worden, want spelers en bal bleven er verre van.

Amsterdam viert de openingstreffer van Mirco Pruyser

In het tweede kwartier klopten de hockeyers uit Hamburg wel op de poort van doelman Laurens Goedegebuure. Desalniettemin is het Amsterdam dat het net weet te vinden. Justin Reid-Ross vergroot de marge naar 2-0 uit een strafcorner. Oplettendheid bleef echter geboden: vorige week kwam Amsterdam ook op een 2-0 voorsprong, maar bij het eindsignaal stapte opponent Oranje Zwart als overwinnaar van het veld (2-3).

Hoewel Harvestehuder kansen bleef creëren, was het opnieuw Amsterdam dat tot scoren kwam. Robert Tigges gaf een schot van Valentin Verga een laatste zetje: 3-0. Harvestehuder liet zich echter niet van de wijs brengen. Vlak voor het einde van de eerste helft verzilverde het een strafcorner, al is het schot discutabel. 3-1.

Hockeyers Amsterdam vieren de 3-1 voorsprong

In de openingsfase van de tweede helft verkleinde Harvestehuder de achterstand tot één goal. Na een mooie loopactie maakte Mätthes de 2-3. In het restant creëerde Amsterdam drie schitterende mogelijkheden om de marge weer te vergroten, maar miraculeuze reddingen van de Duitse doelman hieldde spanning in de wedstrijd.

In de slotfase schreeuwde de Duitse coach Christoph Bechmann zijn team als een generaal over het veld. Harvestehuder joeg, maar Amsterdam scoorde. Na een strafcorner volgde een scrimmage en als Mirco Pruyser de bal voor zijn stick krijgt, tekent hij knalhard voor de 2-4.

Met de overwinning heeft Amsterdam voorlopig een dubbele deceptie kunnen vermijden. Morgen treedt Amsterdam om twee uur aan in de finale. Wellicht kan het zich dan geen Nederlands landskampioen noemen, maar mag het zich wel tot beste ploeg van Europa kronen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl