NOS Nieuws

Nieuwe bisschop De Korte 'ruikt naar zijn schapen'

"Gerard de Korte is een man die ze in Engeland een 'can do'-karakter zouden noemen", zegt hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest over de nieuwe bisschop van Den Bosch, die vandaag in de Sint-Janskathedraal wordt geïnstalleerd.

De Korte staat volgens hem open voor nieuwe ontwikkelingen en is iemand bij wie, binnen bepaalde grenzen, alles mogelijk is. En dat is precies waar de kerk behoefte aan heeft, vertelde Van Geest in het NOS Radio 1 Journaal. "Aan mensen die minder streng in de leer zijn."

Ook de huidige paus valt volgens de hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg zo te typeren. "Beiden zien in dat de kerk niet een club van volmaakte christenen moet zijn, maar een gemeenschap die open en uitnodigend moet zijn naar mensen die gebroken zijn in het leven en hulp nodig hebben."

Je zou haast denken dat de paus ze allemaal zelf uitkiest.

Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis

Paus Franciscus noemde de kerk eerder al eens een veldhospitaal waar mensen als ze gewond zijn geraakt in hun leven een plek kunnen vinden om op adem te komen en te genezen. Dat kerkbeeld zal De Korte volgens Van Geest gaan uitdragen in Den Bosch.

Dictatoriaal

Sinds het aantreden van Franciscus zijn er steeds meer benoemingen van bisschoppen die uit het basispastoraat komen. "Dat je ruikt naar zijn schapen, zoals paus Franciscus zelf zegt. Je zou haast denken dat de paus ze allemaal zelf uitkiest, maar dat kun je natuurlijk nooit bewijzen."

Toch is er ook kritiek op de paus en op de keuze voor deze nieuwe bisschop. Zo noemt pastoor Cor Mennen de paus in het Nederlands Dagblad een manipulerende dictatoriale figuur.

Geleerde

"Ik vind dat onverantwoord om te zeggen voor een priester, daarmee stel je je toch een beetje boven de paus en dat moet je niet doen als regionale geestelijke", zegt Van Geest.

Volgens hem komt de kritiek voornamelijk uit de hoek van mensen die heel erg vertrouwd zijn met de vorige paus, Benedictus XVI. "Dat was een hele geleerde man die de christelijke leer ook heel mooi heeft uitgelegd in een aantal prachtige boeken."

"Deze paus is een heel andere figuur, daar hebben de kardinalen zelf voor gekozen. Nu hebben we een paus die zich veel meer richt op de praktische geestelijke zorg omdat hij weet dat de leer door zijn voorganger al voldoende is uitgelegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl