De leiders van de Noordse staten op bezoek bij Obama
NOS Nieuws

Diplomatieke dolletjes tussen Obama en Noordse leiders

"Gelukkig zijn onze Noordse vrienden beter gekleed en gedragen ze zich ook stukken beter dan hun Viking-voorouders", grapte president Obama gisteren tijdens een staatsdiner met de leiders van de vijf Noordse landen.

De Amerikaanse president ontving samen met zijn vrouw Michelle de leiders van Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen en IJsland in een tent met een transparant dak met een speciale verlichting, bloemen en ijssculpturen.

"Zoals jullie aan het decor kunnen zien: de winter komt eraan", zei Obama in een verwijzing naar de populaire televisie-serie Game of Thrones, waarvan de eerste aflevering zo heet.

'Pittige discussies in Noordse landen over geluk, ijshockey en de Kerstman'

Voor het diner waren ook enkele sterren uitgenodigd, zoals komiek Will Farrell, voormalig talkshowpresentator David Letterman en zangeres Demi Lovato, die optrad voor de gasten.

Vleugellam

Obama en de vijf premiers maakten over en weer veel grappen. Zo maakte Obama de discussie over de woonplaats van de Kerstman belachelijk, grapte de IJslandse premier dat er op IJsland meer vulkanen zijn dan inwoners.

IJsland zoekt nog uit op wie het de vulkanen moet richten

De Deense premier raadde Obama aan om zijn politieke frustraties van zich af te koken. De Noordse keuken kan hem misschien wel helpen aan een recept voor 'lame duck', suggereerde Rasmussen. Daarmee verwees hij naar de huidige politieke status van Obama, die aan zijn laatste maanden bezig is en daardoor vrijwel 'vleugellam' is.

Deense premier: meneer Obama, ga koken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl