Het ceremoniële begin van de werkzaamheden in Polen
NOS Nieuws

VS bouwt verder aan raketschild, Rusland boos

Tot ongenoegen van de Russische president Poetin blijft de VS bouwen aan een raketschild in Oost-Europa. Gisteren werd begonnen met de aanleg van een basis in Polen, een dag eerder werd een basis in Roemenië in gebruik genomen.

"Dit zijn geen defensieve systemen meer", stelde president Poetin na overleg met de legerleiding. "We moeten ons beraden op hoe we deze dreiging tegen Rusland kunnen tegengaan."

Iran

De VS bouwt in Oost-Europa een raketschild van 700 miljoen euro. De basis in Polen, die in 2018 operationeel moet zijn, kan samen met de basis in Roemenië en schepen en radars door heel Europa raketten op weg naar het Westen tegenhouden.

De VS, de NAVO, Roemenië en Polen benadrukken dat het schild niet tegen Rusland is gericht, maar tegen Iran. "We kunnen Russische raketten niet eens tegenhouden", verzekerde NAVO-chef Stoltenberg in Roemenië. "Daarvoor hebben we te weinig projectielen die de raketten kunnen onderscheppen, staan ze te zuidelijk en te dicht op Rusland."

Poetin gelooft daar niks van. Hij wijst erop dat door de afspraken die de internationale gemeenschap heeft gemaakt met Iran, Europa geen raketten hoeft te vrezen. "De dreiging is weg, maar het werk aan het schild gaat door."

Neutraliseren

Het Kremlin zegt dat de activiteiten van de VS en de NAVO een directe bedreiging vormen voor de internationale en regionale veiligheid. Poetin zou vooral bang zijn dat Rusland wordt ingesloten door het Westen. Zo ligt de Roemeense basis dicht bij de strategisch belangrijke Zwarte Zee.

Een Russische onderminister zei na het overleg met Poetin dat Rusland "elke dreiging met minimale middelen kan neutraliseren". Hij liet in het midden hoe dat zou kunnen gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl