De bonden eisen dat de KLM de bezuinigingsvoorstellen intrekt
NOS Nieuws

Bonden eisen dat KLM bezuinigingen schrapt

De KLM-directie moet alle bezuinigingsvoorstellen voor het grondpersoneel intrekken. Als dat niet gebeurt voor woensdag 18 mei, staken de bonden het overleg over een nieuwe cao. Dat hebben vijf bonden via de FNV aan de KLM-directie laten weten.

Het is vrij bijzonder dat de vijf bonden (FNV, CNV, De Unie, VKHP en VLT) op deze manier samen optrekken. "Maar hier hebben we elkaar goed kunnen vinden", zegt Mariëtte van Dijk van FNV. "Het grondpersoneel heeft de afgelopen jaren al flink ingeleverd. Nu gaat het weer beter met KLM en is het onterecht dat er opnieuw offers worden gevraagd."

Goedkoper

Volgens KLM zijn de extra versoberingen van de arbeidsvoorwaarden nodig omdat de maatschappij goedkoper wil worden. KLM voert een steeds hardere strijd met de prijsvechters onder de luchtvaartmaatschappijen. Daarom zou het grondpersoneel onder meer moeten afzien van loonsverhoging en moeten ze vrije dagen inleveren. Het betreft zo'n 15.000 werknemers.

KLM en de bonden zouden komende week samen om tafel gaan om de cao-voorstellen te bespreken. Maar de bonden willen dus een blanco start. "Het is nu aan KLM om te reageren", aldus Van Dijk van FNV. "Doen ze dat niet dan gaan wij niet onderhandelen en volgen er mogelijk acties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl