Nederlandse F-16's op luchtmachtbasis Volkel
NOS Nieuws

Hennis: tot nu toe zeven missies boven Oost-Syrië

Nederlandse F-16's hebben tot nu toe zeven missies uitgevoerd boven het oosten van Syrië. Bij vier daarvan werden wapens ingezet, antwoordt minister Hennis op vragen uit de Tweede Kamer.

Vorige week ontstond verbazing onder Kamerleden. Die hadden te horen gekregen dat Nederlandse F-16's nauwelijks worden ingezet boven Syrië, omdat de benodigde communicatieapparatuur daarvoor zou ontbreken. In een eerste reactie relativeerde Defensie al het belang van die apparatuur.

Geen belemmering

In de antwoorden op Kamervragen herhaalt Hennis dat het ontbreken van satellietcommunicatie geen belemmering vormt voor de inzet van de F-16's. Volgens de minister voeren Nederlandse toestellen boven Oost-Syrië vooral missies uit, die gericht zijn op "strategische elementen van de aanvoerlijnen" van terreurgroep IS vanuit het oosten van Syrië naar Irak. Ze doelt daarbij met name op commandocentra en wapenopslagplaatsen.

"Daar is geen satellietcommunicatie voor nodig omdat het doel vooraf is bepaald." Hennis voegt eraan toe dat het merendeel van de luchtaanvallen wordt uitgevoerd in Irak.

Sterke punten

Volgens haar kan de coalitie ook missies uitvoeren om grondtroepen te ondersteunen. Ook daarvoor is een verbinding mogelijk zonder satellietcommunicatie. Maar een satellietverbinding is wel betrouwbaarder, erkent Hennis. Ze benadrukt dat de commandant per inzet bepaalt welke middelen worden ingezet en dat hij "sterke punten maximaal zal benutten".

Binnenkort zal ook België F-16's inzetten boven Syrië. Volgens Hennis beschikken ook die niet over satellietcommunicatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl