Elektrische rolstoelen mogen niet in de Haagse bus
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

HTM discrimineert door weigeren elektrische rolstoel

Het Haagse openbaar vervoersbedrijf HTM heeft gediscrimineerd door een broer en zus die in een elektrische rolstoel zitten niet toe te laten in de bus. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald.

Het tweetal stapte naar het College toen ze bij de bus werden geweigerd vanwege de veiligheid, schrijft Omroep West. Het College baseert de uitspraak op specifieke wetgeving voor mensen met een beperking.

Daarin staat dat busmaatschappijen verplicht zijn bussen zodanig aan te passen dat mensen met een handicap er zelfstandig gebruik van kunnen maken. "Dat is een belangrijke voorwaarde om volwaardig mee te kunnen doen aan de samenleving", zegt het College voor de Rechten van de Mens.

Risico

De vervoerder is niet van plan het beleid aan te passen. Volgens HTM kunnen elektrische rolstoelen vanwege hun gewicht een risico vormen voor medepassagiers. Maar dat risico is volgens het College niet voldoende aangetoond.

HTM heeft als alternatief een taxibus aangeboden. Daarnaast kunnen mensen in een rolstoel gebruik maken van zes tramlijnen waarmee ze een groot deel van Den Haag en omgeving kunnen bereiken.

Advertentie via Ster.nl