Mijnwerkers in Zuid-Afrika
NOS Nieuws

Duizenden mijnwerkers mogen Zuid-Afrikaanse industrie aanklagen

Een megaproces van duizenden ex-mijnwerkers tegen de Zuid-Afrikaanse goudmijnindustrie gaat door. Het was de vraag of ze verschillende bedrijven tegelijkertijd mochten aanklagen. De rechtbank in Johannesburg zegt vandaag dat een groepsproces de enige realistische optie is.

De mijnwerkers zouden door hun werk stoflongen en tuberculose hebben opgelopen. Zij vinden dat hun vroegere werkgevers niet genoeg hebben gedaan om dat te voorkomen.

Mega-proces

Het wordt het grootste proces in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Niet alleen de voormalige mijnwerkers maar ook de nabestaanden worden in de groep vertegenwoordigd. De rechtbank schat dat het gaat om 17.000 slachtoffers. Dat aantal kan oplopen tot een half miljoen.

Het mega-proces zal zo'n tien jaar gaan duren.

De uitspraak wordt in Zuid-Afrika gezien als een enorme overwinning voor de armen, zei correspondent Bram Vermeulen op NPO Radio 1. Maar er zijn volgens hem ook zorgen.

Risico's

Het gaat al slecht met de mijnbouwindustrie, die zeer belangrijk is voor de economie. Een schadevergoeding kan in de miljarden euro's lopen. Dat kan fataal zijn voor de mijnbouwindustrie en duizenden mensen hun baan kosten.

Daarom zal het volgens Vermeulen waarschijnlijk uitlopen op een schikking. "Dat moet dan een prijs worden die beide partijen genoeg vinden. Genoeg voor de slachtoffers en niet te veel voor de bedrijven zodat die kunnen blijven bestaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl