NOS Voetbal

Grote onbekende Hyballa: ik wil offensief voetballen

Nieuwe NEC-trainer Hyballa: goedlachs en ambitieus

Toen Peter Hyballa vier weken geleden gebeld werd door Bart van Ingen, de algemeen directeur van NEC, reageerde hij verrast. "Ik ben in Nederland natuurlijk niet bekend. Maar dat ik volgende maand mag beginnen in mijn moederland, daar ben ik heel trots op", vertelt Hyballa vrijdagochtend.

De veertigjarige Duitser heeft namelijk Nederlandse wortels. "Ik heb Duits bloed, maar het is ook een beetje Oranje boven. Mijn moeder is Rotterdamse, dus ik heb ook met Nederland te maken. Daar kan ik ook niks aan doen", grapt Hyballa.

Ik wil offensief spelen, maar wel realsitisch

Peter Hyballa

Hyballa is in Nederland een nieuwe naam, maar in Duitsland draait hij al heel wat jaren mee. "Ik heb bij veel clubs in de jeugdopleiding gewerkt. Bij Borussia Dortmund heb ik de speler die de WK-finale besliste (Mario Götze, red.) in mijn team gehad."

Onrustig of ambitieus?

Met 34 jaar was Hyballa de jongste trainer in de Tweede Bundesliga ooit toen hij het roer overnam bij Alemannia Aachen. Erg succesvol was hij in Aachen niet, hij werd voorlaatste en degradeerde. Daarvoor had Hyballa al bij de jeugd van Dortmund en VfL Wolfsburg gewerkt.

Na zijn avontuur in Aachen trok Hyballa naar Oostenrijk om jeugdtrainer van Red Bull Salzburg te worden, na een jaar werd hij hoofdtrainer van Sturm Graz. Ook daar bleef hij niet lang, de afgelopen twee jaar was Hyballa trainer van de A1 van Bayer Leverkusen.

"Als je het negatief wil zeggen, ben ik onrustig. Maar ik zou het ambitieus noemen. Zo is het nu eenmaal gelopen."

Peter Hyballa en Danny Hoekman, technisch directeur van NEC

Over zijn ambities in Nijmegen is Hyballa nog niet heel uitgesproken. "Natuurlijk wil ik goede prestaties, maar we moeten ook realistisch zijn. Ik wil gewoon proberen mijn visie hier op het veld over te brengen. Dat betekent offensief spelen met realistische gedachten."

Afgelopen seizoen draaide NEC prima in de eredivisie, met uiteindelijk een tiende plaats. "NEC heeft het super gedaan, dat gaan we proberen nog een keer te doen. Mijn telefoon gaat nu de hele dag, ik word veel gebeld door spelersmakelaars. Volgend jaar willen we het weer zo goed doen. Met nieuwe spelers, maar ook met spelers die we al hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl