Groot koolwitje
NOS Nieuws

'Dramatisch jaar' voor vlinders door temperatuurschommelingen

Het gaat slecht met de vlinders in Nederland, blijkt uit cijfers van de Nationale Databank Flora en Fauna. In de eerste paar maanden van het jaar zijn ten opzichte van vorig jaar 45 procent minder vlinders gezien. In vergelijking met 2014 zijn er zelfs 65 procent minder waarnemingen. De Vlinderstichting noemt het zelfs een dramatisch jaar.

Volgens de Vlinderstichting en de Natuurkalender komt dat deels door de warme winter. December was zelfs een recordmaand qua temperaturen. Toen werden er uitzonderlijk veel vlinders gezien, terwijl ze normaal in die periode in winterrust zijn. Dat hoeft op zich niet slecht te zijn, maar de temperatuurschommelingen die volgden op de warme winter zorgden ervoor dat veel bloeiende planten verdwenen waardoor er weinig voedsel te vinden was voor de insecten.

Groot koolwitje

Grote verliezer is het groot koolwitje. Die werd ten opzichte van de afgelopen twee jaar 75 procent minder gezien. Ook de kleine vuurvlinder en de kleine vos werden met 69 en 66 procent een stuk minder gezien dan vorig jaar en het jaar daarvoor. Deze soorten laten zich meestal als eerste zien in de lente.

Vorig jaar leek het nog goed te gaat met de vlinderstand. Toen zag de Vlinderstichting na decennia van achteruitgang een voorzichtige ommekeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl